FC Slovan Liberec | Statistiky speciál: Málo ofsajdů i rychlost pasů. Kolikrát si Slovan přihraje před gólem?
Menu Další Zavřít Zavřít
14.11.2021

Statistiky speciál: Málo ofsajdů i rychlost pasů. Kolikrát si Slovan přihraje před gólem?

Redakce
Liberec – Od začátku nové sezony vám přinášíme hlubší pohled do světa čísel po každém zápase, teď nadešel čas na speciální edici Statistik. Co bude jinak? Během reprezentační pauzy zacílíme na porovnání našeho celku s ostatními ligovými týmy v jednotlivých herních atributech a také jednotlivé zajímavosti, které se jinde nedočtete.

Rozložení branek perspektivou času i pozice

Celkové statistiky reflektují výkonnostní propad zkraje sezony i vzestup v posledních kolech. Jelikož je pro komplexní pohled nutné shromažďovat a porovnávat všechna data, jejich význam prozradí až usazení do perspektivy.

Kdy dává Slovan nejčastěji góly? Na začátku a konci utkání. V rozmezí prvních 15 minut se trefil během ročníku už třikrát, ani jednou přitom neinkasoval. Vyrovnaná je po dvou last minute brankách s Teplicemi a Bohemians bilance během závěrečné čtvrthodiny hry (4:4). Ve všech ostatních pasážích utkání naše mužstvo vícekrát inkasovalo než skórovalo, silně ovšem statistiku poznamenala pětigólová výhra Sparty U Nisy.

BRANKY V PRŮBĚHU ZÁPASU:

0-15 minut: 3 vstřelené branky – 0 inkasovaných branek
15-30 minut: 1 vstřelená branka – 3 inkasované branky
30-45 minut: 2 vstřelené branky – 4 inkasované branky
45-60 minut: 1 vstřelená branka – 2 inkasované branky
60-75 minut: 2 vstřelené branky – 7 inkasovaných branek
75–90 minut: 4 vstřelené branky – 4 inkasované branky

Průměrně letos modrobílá parta skóruje z 8,7 metrů, což je průměrný ligový počin. Góly z největší vzdálenosti dávají Pardubice (11,3 metru), nejblíže brance se naopak dokáže prosazovat Jablonec (4,6 metru). Celkem 11 tref Slovanu padlo po střele z vnitřku pokutového území, dvakrát doletěla rána do sítě po střele zpoza šestnáctky. Jmenovitě jde o branky Christiana Frýdka s Olomoucí a Ľubomíra Tupty na Střelnici.

V souvislosti se standardními situacemi je třeba zmínit také jejich rozložení. Pod trenéry Pavlem Hoftychem a Lubošem Kozlem se tým prosadil ze standardky celkem pětkrát: jednou z rohu, jednou z přímého kopu, jednou z volného přímého kopu (který se liší větší vzdáleností) a dvakrát z penalty. Pokutový kop v obou případech proměnil Júsuf a to ranami do spodku brány k pravé tyči.

Osm zbylých vstřelených branek lze poté rozdělit na pět gólů z postupného útoku a tři po rychlém brejku. O vyrovnanosti všech útočných řad svědčí porovnání úspěšných útoků: třikrát padl gól po akci z pravé strany, dvakrát z levé a dvakrát po přechodu středem hřiště. Průměrně si Slovan přihraje před dosažením trefy 3,7x, dominantní je v tomto ohledu Sparta, která střílí branky po 11,6 přihrávkách.

V návaznosti na kombinaci je zajímavá také rychlost přesného přihrávání. Ta se měří skrze počet přesných přihrávek za minutu držení míče, naše mužstvo se vyhouplo těsně nad průměr se 14,2 pasy. Zároveň si tradičně přihrává na vzdálenost okolo 18,6 metru, méně mají pouze Sparta, Slavia a Bohemians, což značí kombinační pojetí hry.

Mezi elitou i průměrem, méně ofsajdů má jen Sparta

Slovan se jen málokdy chytí do ofsajdové pasti. Méně často je v postavení mimo hru pouze Sparta (1,07x – Slovan 1,43x). Zároveň naše mužstvo zahrává společně s Dynamem průměrně nejméně rohů a to tři. Do ligového průměru naopak zapadá z hlediska vzdálenosti zisku míče od soupeřovy branky (77,8 metrů).

Naše mužstvo patří mezi elitní celky ligy v počtu: odebírání míče (průměrně 28 na zápas – 4. místo), vypíchnutí míče (průměrně 54 na zápas – 6. místo) a přebrání volného míče (průměrně 64 na zápas – 5. místo).

Naopak v ligovém podprůměru se Slovan pohybuje v přepočtu minutáže držení míče na utkání, balon na kopačkách modrobílých hráčů setrvá 22 minut. Nejméně času má míč k dispozici Hradec Králové 19:48 minut a nejvíc naopak Sparta 28:58 minut. I tato statistika je ovšem zkreslena a to brzkými vyloučeními Christa Tiéhiho, Filipa Havelky a Theodora Gebre Selassieho. Martin Koscelník viděl červený kartonek až v pozdním průběhu duelu se Zlínem (68. minuta).

V osobních soubojích Slovan zůstává zhruba uprostřed startovní listiny. Průměrně podstupuje 53 vzdušných miniklání a 26 jich ovládne (10. místo v lize), na zemi pak má bilanci 106 soubojů a 53 vítězných (9. v lize). Naše mužstvo vyniká v individuálních defenzivních statistikách, kde se daří Matěji Chalušovi, Jan Mikulovi i dalším.

Ale o tom zase příště.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Centrum Babylon Vavruška Hanke
Mediální partneři
rtm plus Náš region