FC Slovan Liberec | Slovan hlásí další posilu, ofenzivní řady rozšíří Luka Kulenović
Menu Další Zavřít Zavřít
09.07.2023

Slovan hlásí další posilu, ofenzivní řady rozšíří Luka Kulenović

Šimon Knopp
Liberec - Náš klub vítá další novou posilu do ofenzivy, kterou je chorvatský útočník Luka Kulenović. „V útoku je mnoho dobrých hráčů. Pro mě bude nejdůležitější dokázat to, že si zasloužím místo v základní jedenáctce,“ říká Kulenović, který s týmem trénuje už od začátku letní přípravy a nyní byl jeho transfer dotažen.

Luka Kulenović přichází z bosensko-hercegovinské Premijer ligy, kde působil v týmu FK Sloga Meridian z města Doboj. V minulé sezoně odehrál jen část zápasů, a to vinou zranění. Přesto dokázal vstřelit pět gólů a připsat si i tři asistence. Sám hodnotil uplynulý ročník jako jeden z nejlepších ve své kariéře: „Moje nejlepší sezona, statisticky, byla pár let zpátky, a to v druhé nejvyšší bosenské soutěži. Zaznamenal jsem 13 branek a 13 asistencí, zhruba ve třiceti zápasech. Ale myslím si, že nejlépe jsem hrál v minulé sezoně, obzvláště před zraněním, v první polovině. Měl jsem pět gólů a tři asistence a podílel jsem se i na dalších akcích týmu. Bohužel zranění trošku zkazilo druhou část sezony. Ale mám sebevědomí, jsem připravený na zápasy a věřím, že s trenéry i zdravotním týmem se mi podaří předejít dalším zdravotním komplikacím.“

Při rozhovoru překvapil Kulenović velmi dobrou angličtinou. Třiadvacetiletý útočník se totiž narodil v Kanadě, kde v Torontu vyrůstal do svých patnácti let. Ovšem jeho rodiče pocházejí z Bosny a Hercegoviny, a i proto se Kulenović rozhodl, že pro jeho fotbalový rozvoj bude nejlepší vrátit se do Evropy. Jako náctiletý odešel od rodičů a vyrůstal společně s tetou a bratranci ve městě Banja Luka, kde dokončil středoškolské vzdělání a zároveň hrál fotbal. „Byl jsem na mnoha zkouškách v různých fotbalových klubech Evropy. V městě Banja Luka jsem hrál dva roky. Jakmile jsem dokončil střední školu, byl jsem v Trenčíně a Osijeku. Poté jsem hrál další dvě nebo tři sezony v Bosně a teď jsem tady. Hodně cestování v mladém věku...“ vyprávěl o svých fotbalových zkušenostech Luka.

Sto devadesát centimetrů vysoký útočník měl původně do Slovanu přijít již v zimě. Tehdy ovšem jeho transfer ztroskotal právě na zmiňovaném zranění. Nyní se těší na nadcházející sezonu, ale je si vědom, že ho čeká nelehká práce: „Samozřejmě intenzita a kondice jsou věci, na kterých budu muset zapracovat, když přicházím do kvalitnější soutěže. Jsem si vědom toho, že příprava před novou sezonou pro mě bude velmi důležitá. Vím, že trenérský tým je tady velmi dobrý a těším se na vzájemnou spolupráci. Jsem natěšený, bude to zábava,“ usmívá se Kulenović.

Rodákovi z Kanady s bosenskými předky a chorvatským pasem pomáhá v aklimatizaci nejen znalost angličtiny, ale i zájem učit se češtinu. Sám přiznal, že už trénuje některá slovíčka. „Jsem vysoký a fyzicky vybavený, což si myslím, že je pro tuto ligu potřeba. Nejsem ani pomalý, ale vyrůstal jsem v tom, abych takticky pochopil řadu systémů. Věřím, že budu schopný trenérovi i týmu pomoci, v jakékoli pozici nastoupím. Jsem schopný se přizpůsobit. Moje hlavní přednosti bych určitě popsal jako hru hlavou, výskok a nejsem ani špatný technicky, pokud vezmu v úvahu svoji postavu. Jsem týmový hráč,“ popisuje své přednosti Kulenović.

Klíčovým faktorem pro nadcházející sezonu bude podle Luky vstřelení první branky, aby ukázal, že si zaslouží místo v týmu. Přesto si je vědom, že to v Liberci s konkurencí nebude mít jednoduché: „V útoku je mnoho dobrých hráčů. Od každého útočníka se očekávají góly a já jich budu chtít vstřelit co nejvíce. Nechtěl bych říkat konkrétní číslo, ale i moje osobní cíle se shodují s týmovými. Kdybychom mohli bojovat o Evropu a já byl hlavním hráčem, tak by to bylo skvělé. Ale jestli budu muset pomáhat ostatním nebo být připravený jako dvojka, nebudu s tím mít problém. Jsem si vědomý i toho, že první sezona bude trošku o adaptaci. Ale věřím, že toho dokážu využít co nejlépe a ukázat trenérům i fanouškům, že se mnou neudělali chybu,“ hlásí Luka Kulenović.

Lukovi přejeme v dresu Slovanu hodně štěstí!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
AAA Auto Kraintek
Mediální partneři
Hattrick Rengl