FC Slovan Liberec | Jak se dařilo našim pěti reprezentantům v národních výběrech?
Menu Další Zavřít Zavřít
30.03.2022

Jak se dařilo našim pěti reprezentantům v národních výběrech?

Ondřej Marko
Liberec - Dohromady pět hráčů našeho A-týmu se vydalo během reprezentační pauzy hrát za své národní týmy. Za Slovensko nastoupil Martin Koscelník, za Bahrajn Júsuf Hilál, za Lvíčata Michal Fukala a za českou U19 Denisové Višinský a Alijagić. Dnes se podíváme, jak se jim v březnových duelech dařilo.

Martin Koscelník - Slovensko

Slovensko na rozdíl od Česka již nehrálo o postup na Mistrovství světa. Na místo toho odehrál náš východní soused dva přípravné duely. První z nich sehrál s Norskem na stadionu v Oslu. Zápas byl velmi dlouho nerozhodný, především díky skvělým výkonům brankáře Rodáka. V 77. minutě se však prosadil Haaland a o tři minuty později ještě Ødegaard. Po obrovské střelecké převaze (21 ku 4) tak Norové zvítězili 2:0. Martin Koscelník odehrál celý první poločas.

Ve druhém utkání vyzvali Slováci Finy, tentokrát ve španělské Murcii. Na toto utkání však trenér Tarkovič promíchal sestavu a tím dal šanci hráčům širšího kádru, Koscelník do duelu nenastoupil. Pozměněná sestava si s Finskem poradila dobře, po gólech Dudy a Jirky jej porazila 2:0.

Júsuf Hilál - Bahrajn

Bahrajn odehrál v březnové reprezentační pauze celkem tři přáteláky. Nejprve vyzval Indii, kterou očekávaně porazil 1:2. Do tohoto duelu náš hráč nenastoupil. Následně se ostrovní stát utkal s Burundi. Tentokrát se už Júsuf na hřiště podíval od 51. minuty, a dokonce si připsal asistenci u rzohodující branky při výhře 1:0. Proti Bělorusku odehrál urostlý útočník celý zápas, evropskému soupeři však Bahrajn podlehl 0:1.

Michal Fukala - U21

Lvíčata odehrála dva duely v rámci kvalifikace na následující Mistrovství Evropy. V rámci skupiny G nejprve vyzvala Albánii, a to v jejím čtvrtém největším městě, jímž je Elbasan. Naši reprezentanti však ze svých řad střelce nenalezli, o výhře 1:0 rozhodl smolným vlastním gólem stoper Sergio Kalaj. Michal Fukala odehrál celý zápas na pozici levého beka, v první půli si akorát vysloužil žlutou kartu.

Druhé utkání odehrál náš reprezentační výběr v Andoře. Velmi změněná sestava dosáhla „povinné“ výhry díky dvěma gólům slávisty Fily a jednomu sparťana Karabce. Náš hráč do duelu nezasáhl. Lvíčata tak po dvou výhrách i nadále drží první příčku v tabulce a nejhůře mohou skončit druzí. S 19 body máme tříbodový náskok na druhou Anglii, ta má ovšem o dvě odehraná utkání méně. O první příčku a přímý postup na EURO se tedy utkáme přímo s Anglií, a to začátkem června.

Denis Višinský a Denis Alijagić- U19

Naše reprezentace do 19 let sehrála tři duely v elitní fázi kvalifikace o postup na evropský šampionát. Na úvod se utkala s Bosnou a Hercegovinou, zápas ale bohužel skončil prohrou 0:1. Naši hráči hráli dle trenéra Holoubka nervózně a nevyrovnali se s rolí favorita, o výhře rozhodla ojedinělá akce soupeře. Višinský odehrál na postu pravého záložníka 67 minut, poté byl vystřídán Alijagićem.

To druhé utkání už dopadlo o poznání lépe, náš výběr v něm totiž porazil Francii 1:0. Zásluhu na tom má stoper Vydra, jenž po přímém kopu prostřelil odraženým míčem francouzského stopera i brankáře. Višinský hrál opět na stejné pozici, tentokrát 79 minut. Do tohoto zápasu Alijagić nenaskočil.

Nejpovedenějším duelem byl pro naše hráče bezesporu ten poslední se Švédskem. V něm startoval pro změnu Alijagić, Višinský se přidal v 69. minutě. První branky vstřelil vlašimský útočník Jurásek, nicméně Švédi před koncem půle vyrovnali Swedbergem. Devatenáctka vyhrála až díky dvěma brankám Alijagiće, na ten druhý mu dokonce přihrával přímo Višinský.

Ve skupině získaly první tři týmy šest bodů, na závěrečný turnaj na Slovensku ovšem postoupil pouze první z nich. Tím šťastným celkem byla ve finále Francie, která poskočila na první místo díky lepšímu skóre. My jsme skončili druzí, před Bosnou a Hercegovinou a Švédskem, které nezískalo ani bod.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
DPMLJ Dineva
Mediální partneři
Hattrick eFotbal