FC Slovan Liberec | Ředitel Akademie Milan Šimoníček: Jsme na správné cestě, o naše hráče je zájem!
Menu Další Zavřít Zavřít
01.01.2023

Ředitel Akademie Milan Šimoníček: Jsme na správné cestě, o naše hráče je zájem!

Redakce
Liberec – Úspěšný rok i vize do budoucna. Ředitel Akademie Slovanu Milan Šimoníček v rozhovoru prozrazuje, jak si stojí mládežnické celky a co je ve výchově hráčů důležité. Které změny se za uplynulý kalendářní rok odehrály?

Jak ses za uplynulý rok sžil s novou rolí ředitele Akademie?
Jarní část sezony jsme si s vedením nastavili jako přechodovou. Než jsem byl v lednu jmenován do funkce ředitele Akademie, působil jsem jako hlavní trenér kategorie U15 a cílem klubu bylo udržet nejvyšší žákovskou soutěž. Se sportovním ředitelem jsme se tedy domluvili, že dokončím sezonu jako hlavní trenér U15 a první půl rok jsem seděl na pomyslných dvou židlích. Skloubení funkcí ředitele a hlavního trenéra nebylo snadné, ale stanovený sportovní cíl se nám po velmi povedené sezoně s ročníkem 2007 podařilo splnit, tudíž lze zpětně považovat toto rozhodnutí za pozitivní. Rád bych zmínil, že o to více jsem byl závislý na zodpovědném fungování kolegů v Akademii, kteří mi v tomto období velmi pomohli.

Ředitelských povinností ses tedy ujal od nové sezony?
Takto snadno oddělitelné to samozřejmě nebylo, ale logicky mám od nové sezony, kdy už nejsem trenérem žádné kategorie, více času řešit chod Akademie komplexněji a detailněji.

Věnuješ se stále i trenéřině?
Má role v Akademii je z velké části „šéftrenérská“, takto je to nastavené se sportovním ředitelem panem Zdeňkem Koukalem od začátku mého působení v pozici ředitele. Osobně tuto propojenost mezi kanceláří a hřištěm považuji za nespornou výhodu, dokonce bych řekl i nutnost. V první polovině podzimní části jsem se snažil být na trávníku co nejvíce a v jarní části na to chci navázat. Od listopadu mě však administrativní povinnosti hodně přikovaly ke kancelářskému křeslu.

Jaké zásadní změny se za tvého působení v pozici šéfa Akademie udály?
Předně je potřeba říct, že fungování Akademie mládeže stojí na pevných základech. Není to rozhodně tak, že stavíme na zelené louce. Naopak spousta věcí je z minulosti nastavena, fungují a můžeme se o ně opřít. Úkolem nejen mým, ale nás všech v klubu, je mládežnický fotbal ve Slovanu Liberec nadále posouvat vpřed a hledat k tomu potřebné nástroje. Jedním z nich je pozměněná organizační struktura. Znovu jsme obnovili samostatnou kategorii U18, která společně s kategorií U19 a B-týmem tvoří nově vzniklý PROFI úsek. Cílem PROFI úseku je příprava hráčů do profesionálního fotbalu a zefektivnění přechodu hráčů z mládeže mezi dospělé. O hráče PROFI úseku se starají profesionální trenéři i profesionální specialisté. Jsem přesvědčený, že účelnost této změny se nám ukázala už během podzimní části sezony.

Myslíš tím aktuální umístění U19 v tabulce České ligy dorostu, které by znamenalo postup do celostátní soutěže?
Částečně ano, ale nerad bych zapomněl také na aktuální postupové místo B-týmu, který v klubu vnímáme jako vrchol mládeže a snažíme se hledat cesty k co největšímu propojení. Když se vrátím k U19, tak tým trenérů Pavla Čapka a Pavla Volšíka má za sebou velmi podařený podzim a sezonu rozjetou tak, jak jsme snad ani nedoufali. Hráči i realizační tým si zaslouží velkou pochvalu, nicméně navázat na podzimní část bude nesmírně složité a nepříliš vydařený konec sezony nám ukázal, že máme na čem pracovat a dosavadní umístění v tabulce ještě vůbec nic neznamená.

Je postup do celostátní soutěže U19 hlavním cílem?
Hlavním cílem je vychovat hráče pro 1. ligu! Nejvyšší soutěž toho není zárukou, ale je dalším možným nástrojem pro rozvoj hráčů. Nemyslím však, že by to byl pouze ten jediný správný klíč. Po sportovní stránce je to pro nás bezpochyby velká výzva, kterou rádi přijímáme. Byl by to velký sportovní mládežnický úspěch a já bych byl rád, aby si ho kluci zažili.

Jak si vedly další dorostenecké kategorie?
Otázkou je, podle čeho to budeme posuzovat. Když se koukneme na tabulky, můžeme považovat podzimní část u všech dorosteneckých týmů za povedenou. Mě však spíše zajímá výkonnostní progres jednotlivých týmů, a tím nejpodstatnějším je výkonnostní progres jednotlivých hráčů. Vždy je kam se posouvat a žádné zlepšení není dostatečně velké, přesto si troufám tvrdit, že oba zmíněné ukazatele ve zbylých dorosteneckých kategoriích najdeme.

Znamená to, že dbáte více na individualitu hráčů?
V této sezoně jsme se rozhodli více pracovat s posuny hráčů mezi kategoriemi a již po půl roce je patrné, že ta cesta není slepá. Posunutým hráčům prospívá v jejich rozvoji větší konkurence. Naopak posuny umožňují ostatním, aktuálně třeba ne tak výrazným hráčům, větší herní vytížení a možný pozdější vzestup výkonnosti. Jedním motivačním příkladem může být Kryštof Dušák, který zůstal ve své kategorii U17 a svými výkony zaujal tak, že přeskočil i posunuté spoluhráče a od ledna je zařazen do tréninkového procesu s kategorií U19. Tedy ano, více se teď bavíme o individualitě hráče než o týmu. Je to jasný celosvětový trend v přístupu k hráčům mládeže v tréninku i mimo něj a my se k němu čím dál více přikláníme, jiná cesta není!

Jak Akademie spolupracuje s B-týmem, potažmo A-týmem a kteří hráči zvládli přechod z dorostu do seniorských týmů?
Jak jsem již říkal, B-tým je součástí PROFI úseku, ve kterém se snažíme o zajištění, co nejplynulejšího přechodu hráčů do dospělého fotbalu. Asistentem v B-týmu je Kuba Harant, který je zároveň asistentem trenéra Kozla u A-týmu a je stěžejní osobou pro propojení Akademie, respektive B-týmu s A-týmem.

V podzimní části sezony si první start za A-tým připsal Tomáš Polyák, který působí v klubu od mladších žáků a za poslední dobu zaznamenal velký progres. Možnost sbírat zkušenosti v přípravě A-týmu dostane v lednu další odchovanec Kuba Winkler. Za B-tým podává standardně velmi dobré výkony Kuba Hudák, který je ještě věkem dorostenec, ale tuto kategorii již výkonnostně přerostl a pro jeho rozvoj byl posun do B-týmu správný a logický krok. A v neposlední řadě musím zmínit Milana Lexu, který je členem kategorie U19, nicméně si aktuálně prožívá svůj sen a po sérii dobrých výkonů v tréninku za B-tým si vysloužil týdenní zapojení do tréninkového procesu s A mužstvem a po zápasech v zimní Tipsport lize začíná přípravu s A-týmem.

Žákovské týmy U15 a U14 hrají v první lize. Jak se jim daří v konfrontaci s těmi nejlepšími?
Podle mého názoru začíná fotbal na velkém hřišti kategorií U15, kdy je vývoj hráčů ovlivněn jejich růstovým spurtem. Více se do hry dostává fyzično, které v žákovských kategoriích výrazně ovlivňuje herní výkon. Chci tím říct, že hodnotit nebo dokonce predikovat vývoj hráčů do kategorie U14 je věštění z křišťálové koule s nejasným výsledkem. Brzdím tak záměně přehnanou spokojenost, protože aktuální hodnocení kluků z U14 je pozitivní. Dobře se adaptovali na velké hřiště, naplňují týmové herní principy a máme zde hodně výrazných individualit. Kluci si svými výkony vysloužili respekt všech soupeřů. Držím jim palce v následujícím nelehkém období.

Jejich o rok starší spoluhráči z U15 mají svou situaci těžší v tom, že hrají v extrémně těžké soutěži, která je sestupová a podle nich se řídí kategorie U14. S cílem vyhnout se třem posledním barážovým pozicím se perou statečně a aktuálně se nacházejí mimo sestupové příčky. Zlepšili se v týmovém pojetí a kromě Slavie hráli s TOP soupeři v republice vyrovnaná utkání. Za to si zaslouží uznání! Věříme, že kluci stanovený sportovní cíl zvládnou naplnit a tato sezona je výkonnostně hrozně posune.

Co ti udělalo v sezoně největší radost?
Řeknu dvě věci, které spolu souvisí více, než by se na první pohled zdálo. Tou první je spolupráce mezi trenéry. Každý má svůj tým či sekci, za kterou je zodpovědný, ale zároveň vnímají propojenost a její důležitost. Úspěch každého našeho hráče je úspěchem kolektivu trenérů. Tou druhou je zájem o naše hráče. Zaznamenali jsme nezvykle hodně zájmu ze strany jiných klubů o mladé fotbalisty naší Akademie. Je to důkaz, že jsme na správně cestě a ve srovnání s ostatními kluby v České republice máme co nabídnout!

Nějaká přání a cíle do příštího roku?
Máme jasně stanovené cíle v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu a uděláme vše pro to, abychom jich dosáhli. Přáním do nového roku je zdraví pro hráče, trenéry, rodiče a všechny, kteří se podílejí na výchově hráčů v Akademii FC Slovan Liberec.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Speditrans Truhlářstv Hajlek Staco
Mediální partneři
eFotbal Liberecká drbna