FC Slovan Liberec | Liga je zpět! Slovan čeká náročné utkání na půdě plzeňské Viktorie
Menu Další Zavřít Zavřít
29.03.2024

Liga je zpět! Slovan čeká náročné utkání na půdě plzeňské Viktorie

Tomáš Honzejk
Liberec - Reprezentační přestávka je minulostí a prvoligoví fotbalisté se budou o velikonočním víkendu opět prohánět po ligových trávnících. Svěřenci Luboše Kozla zavítají na západ Čech, kde se postaví třetímu celku tabulky - Viktorii Plzeň. Utkání startuje na Bílou sobotu v 15 hodin.

Za Slovanem do Štruncových sadů!

Ukažte, jak moc vám chyběl ligový fotbal a vyrazte v sobotu do Plzně podpořit liberecké fotbalisty! Do města piva bude vypraven jeden autobus s nejvěrnějšími příznivci a místa stále jsou! Přihlásit se můžete ZDE.

FC Viktoria Plzeň - 13 ligových zápasů v řadě s alespoň jednou vstřelenou brankou a postup do čtvrtfinále EKL

29. října 2023. To bylo naposledy, kdy se Západočeši v lize gólově neprosadili. Stalo se tak snad v nejméně očekávaném zápase, a to doma proti Karviné, která si odvezla překvapivou výhru 1:0. Plzeň se tehdy vrátila z vítězného utkání v Záhřebu a cesta z Chorvatska se na hráčích možná podepsala. Od té doby ale vždy vstřelila v ligovém utkání minimálně jeden gól a pouze jednou prohrála. Konkrétně 12. listopadu opět doma proti Slovácku, kterému podlehla vysoko 1:4.

Svěřenci trenéra Koubka jsou v tomto roce k nezastavení a v posledních pěti ligových utkáních vždy slavili vítězství. V únoru zvítězili na půdě pražských Bohemians 2:0, aby následně tuto výhru potvrdili doma proti Zlínu výsledkem 3:0. Na začátku března jela Plzeň do Pardubic, kde hrála už od šesté minuty přesilovku. Konec první půle a začátek druhé orámovaly tři její branky a zdálo se, že je hotovo. Domácí se ale nevzdali, do 72. minuty snížili na 2:3 a v závěru se hnali za vyrovnáním. To však nepřišlo a hosté si mohli oddechnout.

Největší překvapení nastalo 10. března, kdy přijel do Doosan Areny lídr tabulky, pražská Sparta. Ta měla zrovna mezi zápasy se slavným Liverpoolem a dost možná se to podepsalo na jejím výkonu. První poločas byl ještě poměrně vyrovnaný. Až v jeho závěru se prosadil z dorážky Tomáš Chorý. Jenže na začátku druhé půle zvýšil Souaré a navíc byl vyloučen kapitán Letenských Ladislav Krejčí. Pak už to byl zápas na jednu branku, který nakonec skončil vysokým plzeňským vítězstvím 4:0. Naposledy se Viktoria představila v Jablonci, kde zařídil její vítězství 2:1 útočník Tomáš Chorý, který se prosadil v 84. minutě. Ten ale do duelu s Libercem nezasáhne kvůli čtyřem žlutým kartám. Stejně tak se na trávníku neobjeví bývalý hráč Slovanu Lukáš Červ, který viděl už osmou žlutou kartu.

Západočeský celek je také jediným českým účastníkem ve čtvrtfinále evropských pohárů. Konkrétně Evropské konferenční ligy, ve kterém vyzve italskou Fiorentinu. O tom rozhodly dvě bezbrankové remízy se švýcarským celkem Servette Ženeva a následný úspěšný penaltový rozstřel před domácími fanoušky, ve kterém se zaskvěl hlavně brankář Martin Jedlička, jenž chytil hned dva pokutové kopy. Celý český fotbal bude s napětím sledovat, jestli se svěřencům trenéra Koubka povede alespoň jednou remizovat proti italskému favoritovi. Kdyby se to totiž povedlo, bude mít český mistr v ročníku 2025/2026 jistotu přímé účasti v Lize Mistrů, díky desátému místu v žebříčku národních koeficientů UEFA!

FC Slovan Liberec - vzdalující se TOP 6 a pouze jeden vstřelený gól v posledních třech utkáních

To severočeský celek se v tak skvělé formě bohužel nenachází, když z posledních pěti ligových utkání vyhrál jediné. 9. března porazil na domácím stadionu Karvinou 1:0 gólem z penalty, kterou v závěru proměnil Michael Rabušic. Předtím podlehl pražské Spartě na jejím stadionu 1:2 a o týden později doma remizoval v Podještědském derby s Jabloncem 3:3. Na začátku března ještě padl v Teplicích 0:2.

Naposledy se Slovan představil v pražském Edenu, kde vyzval Slavii. Naše mužstvo nezachytilo začátek utkání a vyústěním byla penalta pro domácí, kterou s přehledem proměnil Václav Jurečka. Od 20. minuty ale jakoby se naši hráči probudili a najednou byl k vidění úplně jiný zápas. Sešívaní byli všude pozdě a při střele Luky Kulenoviće z 29. minuty scházely centimetry, aby se míč neodrazil od břevna mimo, ale do brány. Chorvatský útočník měl ještě jednu obrovskou šanci, dokonce trojitou, když přeskočil Davida Zimu a hned natřikrát se snažil překonat brankáře Staňka. Ten ale ukázal svou extra třídu a všechny střely vyrazil. V závěru pojistili domácí vítězství Chytil a druhým gólem v utkání Jurečka.

Momentálně se náš klub nachází na devátém místě tabulky se čtyřbodovým odstupem na šestou Mladou Boleslav. Stejný náskok má pak na jedenácté Bohemians, kteří jsou už na pozici, která by znamenala boje ve Skupině o udržení. Karetní trest se na utkání s Plzní netýká žádného z libereckých hráčů. V ohrožení pro další utkání jsou Ľubomír Tupta, Ahmad, Ghali, Mohamed Doumbia a brankář Hugo Jan Bačkovský. Ten už má za sebou odchytaný zápas za B-tým a během reprezentační přestávky se zapojil do plného tréninku. O tom, jestli už naskočí do zápasu proti Viktorii, nebo v brance zůstane Olivier Vliegen, rozhodnou trenéři. Z marodky, na které dosud byli i Dominik Plechatý, Christian Frýdek, Lukáš Letenay a Daniel Tetour, už by alespoň jeden další hráč mohl být v Plzni k dispozici. Rozhodne se dle aktuálního stavu rekonvalescentů.

Vzájemné zápasy: Z posledních pěti vzájemných měření sil vyšla hned čtyřikrát vítězně plzeňská Viktoria, ale zatím poslední duel patřil právě Slovanu. V tomto ročníku, konkrétně 21. října, jsme přivítali Západočechy na stadionu U Nisy a po skvělém výkonu zapsali přesvědčivé vítězství 3:0. O první branku se postaral v 17. minutě Ľubomír Tupta, na kterého navázal ve druhém poločase kolega z útoku Luka Kulenović. Skóre pak uzavřel v závěru utkání, dnes už plzeňský, Lukáš Červ. Povede se svěřencům trenéra Kozla zvítězit i tento víkend?

Vsaďte si u Tipsportu!

Věříte, že Slovan dokáže zaskočit Plzeň stejně jako na podzim pod Ještědem a po více než třech letech zvítězí na západě Čech? Neváhejte a vsaďte si u našeho prémiového partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Stačí kliknout sem a vybrat si přesný výsledek, střelce branky nebo spoustu dalších možností.

Vsaďte si u Tipsportu! Vsaďte si u Tipsportu!

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FCC Fintex
Mediální partneři
Hattrick eFotbal