FC Slovan Liberec | 35. ligové derby Liberce s Jabloncem se blíží
Menu Další Zavřít Zavřít
23.11.2011

35. ligové derby Liberce s Jabloncem se blíží

Lukáš Váňa
Pokladny stadionu U Nisy hlásí už od pondělí několikanásobně zvýšený zájem fanoušků, internetové stránky Slovanu navštěvuje větší počet IP adres z Jablonce nad Nisou, o hráče obou klubů se víc zajímají novináři. To jsou jasné signály toho, že se blíží vrchol fotbalového podzimu v našem regionu!
Historie vzájemných zápasů čítá 34ligových duelů, některé byly méně zajímavé, některé byly takřka infarktové. A některé zápasy nám zůstanou v paměti až do smrti.

23.9.1994 - První derby, první střelci
Jablonec - Liberec 1:1. Branky: Urban - Hašek

Sestava Liberce: Maier - Hyský, Nesvačil, Klimeš, Lexa - Janáček (79.Ješeta), Janeček (46. Hřídel), Hašek, Kočí - Obajdin, Jinoch.

Ligová historie severočeského derby se začala psát 23. září 1994. Historicky prvním střelcem byl současný kouč Sparty, tehdy záložník Slovanu Martin Hašek. První vzájemný ligový duel ale vítěze neměl.

28.4.1995 - První zápas v Liberci, první výhra Slovanu, první dvoubrankový střelec
Liberec - Jablonec 2:1. Branky: Hřídel 2 – Novák

První derby v Liberci znamenalo i první výhru Slovanu. Tehdy začala hezká a doposud platná tradice. Jablonec v Liberci dosud nevyhrál. Martin Hřídel byl prvním hráčem, který dokázal v derby vstřelit dvě branky.

24.9.1995 – První čisté konto
Liberec - Jablonec 1:0. Branka: Zákostelský

První čisté konto udržel v derby liberecký brankář Ladislav Maier.

7.4.1996 – První výhra Jablonce
Jablonec - Liberec 1:0. Branka: Procházka.

První výhru Jablonce přinesla 87. minuta utkání. Jablonec se po ní dočkal historicky prvního vítězství. Od té doby v derby platilo pravidlo můj dům, můj hrad. Šest následujících zápasů vyhrál domácí tým …

31.8.1997 – První výhra o dvě branky, první obrat
Liberec - Jablonec 3:1. Branky: Týce, Klago, Zákostelský – Fukal

Poprvé se v derby radoval jeden ze soupeřů z výhry o dvě branky. A poprvé prohrál tým, který vstřelil první branku. Jablonec vedl od 12. minuty brankou Fukala. Odpověď Slovanu byla ale zdrcující.

1999/2000 – první nudný ročník
Liberec - Jablonec 0:0
Jablonec - Liberec 0:0

První ročník, kdy se ani jeden tým neradoval z gólu. Stejné výsledky se opakovaly i v sezóně 2003/2004. Král Podještědí nebyl po dvou bezbrankových remízách znám. Gólový půst ale předznamenal liberecké žně v letech následujících. Následující čtyři zápasy Slovan přesvědčivě vyhrál, v deseti zápasech navíc neprohrál!

6.8.2000 – První výhra Slovanu v Jablonci, začátek libereckého kralování
Jablonec - Liberec 1:3. Branky: Skuhravý z pen. - Lazzaro 2, Michalík

Sestava Liberce: Bárta - Pilný - Jiránek, Johana, Lexa - Neumann, Janů, Michalík, Kožuch (66. Nezmar) Lazzaro (90. Breda), Štajner (85. Jůn)

Slovan se poprvé radoval z vítězství na Střelnici. A byli u toho hráči, kteří do Slovanu z Jablonce přišli – David Breda a Robert Neumann. V brance Slovanu stál Tomáš Bárta, který nyní v Jablonci působí jako funkcionář. Tímto zápasem začalo kralování Slovanu.

2001/2002 – nejlepší sezóna Slovanu, první tříbrankové vítězství
Jablonec - Liberec 0:3. Branky: Johana, Jůn, Kožuch
Liberec - Jablonec 3:0. Branky: Nezmar, Koloušek, Štajner

Slovan byl v této sezóně nejlepší v lize. Pod Ještědem stvrdil své kralování totožnými výhrami nad rivalským Jabloncem.

16.9.2002 – první zmrtvýchvstání, památná přestřelka Jablonec - Liberec 3:3. Branky: Weber 2, Novák - Gyan, Zbončák, Polák

Neuvěřitelný začátek Slovanu, ve 20. minutě vedli liberečtí borci o tři góly. Přesto se neradovali z vítězství. Jablonečtí fotbalisté předvedli ještě v prvním poločase ukázkové zmrtvýchvstání a utkání skončilo remízou.

25.10.2004 – nejblíž domácí porážce
Liberec - Jablonec 1:1. Branky: Papoušek - R. Čížek

Doslova infarktové utkání na stadionu U Nisy. Slovan po poločase vedl a vypadalo to na pohodové derby. Navíc v 85. minutě kopal Lukáš penaltu. Tu ale nedal. V 88. minutě vyrovnal Čížek a v 90. minutě mohl zlomit jablonecké prokletí Klapka. Penaltu ale neproměnil a stadion si oddechl. V následujících letech vyhrál Slovan vždy alespoň jedno utkání v sezóně. Až do té minulé …

27.2.2011 – nejvyšší výhra Jablonce, první hattrick
Jablonec – Liberec 3:0. Branky: Lafata 3

Nejhorší porážka Slovanu v historii. Jablonec se stal králem Podještědí, navíc neprohrál ani podzimní utkání v Liberci, které skončilo remízou. Doposud nejlepší sezóna Jablonce.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Databox Pytloun
Mediální partneři
Rádio Impuls eFotbal