FC Slovan Liberec | BRANKÁŘSKÁ AKADEMIE FCSL
Menu Další Zavřít Zavřít
10.11.2022

BRANKÁŘSKÁ AKADEMIE FCSL

Mikuláš Borkovec
V probíhající sezoně odstartoval nový projekt Akademie. Jedná se o specializované tréninky zaměřené na brankářský post. Co si pod pojmem BRANKÁŘSKÁ AKADEMIE můžeme představit? Představení nového projektu vám nabídne naše nová trenérská posila z pražské Sparty, kterou je od této sezony Lumír Kübel.
Ahoj Lumíre, od této sezony jsi novou tváří klubu, můžeš nám přiblížit v jaké roli konkrétně působíš a z jakého prostředí jsi k nám zamířil?

“V současné době působím ve Slovanu jako šéftrenér brankářů Akademie. Mám na starost všechny brankáře od mladších žáků až po mladší dorosteneckou kategorii U17. Vzhledem k tomu, že jsem ve Spartě rovněž působil v úseku ženského fotbalu, tak jsem přijal nabídku Jirky Lišky, který chce výrazně pozvednout ženský fotbal v Liberci, takže částečně působím i u A týmu žen Slovanu. Do Liberce jsem přišel letos v srpnu z klubu AC Sparta Praha, kde jsem působil v letech 2016 až 2019 jako trenér brankářů ve sparťanské juniorce U21, od roku 2020 až do letošního srpna jsem pak vedl gólmanky ženského týmu.”

V probíhající podzimní části vznikl nový projekt BRANKÁŘSKÁ AKADEMIE, kterou z pozice hlavního trenéra zastřešuješ. Jak daný projekt vznikl a co bylo impulsem, aby se odstartoval již tuto sezonu?

“Koronavirová pandemie a následný lockdown významně zasáhl do sportování dětí, řadě klubům se nevrátil dostatečný počet dětí do organizované činnosti, a to nejen fotbalu. Řada malých fotbalistů, kteří zůstali u fotbalu, má vzory v hráčích jako Messi, Ronaldo či Lewandowski, ale brankáře si vybírá jako vzory méně dětí, takže jsme chtěli oslovit děti z širokého okolí a poskytnout jim brankářské tréninky, protože ne každý klub má trenéra brankářů. Právě proto jsme tady my. Myšlenka a impuls všech trenérů brankářů byla ihned podpořená ředitelem akademie Milanem Šimoníčkem. Stávající složení profesionálních trenérů brankářů akademie v čele s dlouholetým brankářem Slovanu a reprezentace Markem Čechem poskytuje začínajícím brankářům kompletní servis spočívající nejen v tréninku, ale rovněž v komunikaci a vysvětlení základních brankářských dovedností, míčovou techniku a kondiční připravenost. Děti si mají možnost na trénincích zatrénovat i s brankáři našeho A týmu.”

Co si slibuješ od projektu brankářských tréninků a jaké jsou první pocity po těchto trénincích?

“Naším hlavním cílem je vytvářet nadstandardní podmínky pro práci a vývoj brankářů, a to nejen pro ty, kteří jsou ve větších klubech, ale hlavně pro ty, kteří nemají možnost se seznámit s profesionálním brankářským tréninkem ve svých mateřských klubech a menších organizacích. Cílem brankářské akademie je nabídnout pravidelný, kvalitní trénink pro brankářské naděje v mládežnických kategoriích. Inspirovat samotné hráče, ale i trenéry v cvičeních zaměřených na základní brankářské dovednosti, míčovou techniku a kondiční připravenost.”

Čekal jsi takový zájem o tyto akce?

“Máme za sebou tři tréninková odpoledne a počet zájemců se neustále zvyšuje, což je super. Pravidelně se tréninku účastní nejen brankáři, ale i šest brankářek. Na poslední brankářský trénink se přihlásilo 28 nadějí.”

Mohou se hráči z regionu těšit ještě na další trénink a kdy?

“Vzhledem k enormnímu zájmu dětí připravujeme do konce kalendářního roku ještě minimálně dva tréninky, kdy ten nejbližší bude 21. listopadu 2022.”

Je v plánu nějaký další projekt, který bude cílit na brankářský post?

“V akademii probíráme další varianty, které můžeme začínajícím brankářům do budoucna nabídnout. Pro ročníky 2010, 2011 a 2012 bude určitě na jaře s ohledem na velký zájem brankářská akademie pokračovat. O projektu se dozvěděly už i děti mimo uvedené ročníky a rodiče posílají e-mailové dotazy, zda-li mohou přihlásit své děti, což nás samozřejmě všechny těší, a proto můžu slíbit, že tréninky budeme připravovat i pro další ročníky. V rámci jarních a letních prázdnin bychom chtěli uspořádat příměstský a pobytový brankářský kemp, ale celý projekt je zatím v plenkách. Každopádně bychom chtěli pomoct i regionálním mužstvům, kdy bychom do tréninku chtěli zapojit i samotné nelicencované trenéry brankářů, aby získali zkušenosti a mohli následně připravit v oddílech brankářské tréninky. Věříme, že pravidelné specifické tréninky pro fotbalové brankáře pomohou mladým klukům v jejich rozvoji a působení ve vlastních klubech. A může se stát, že tyto tréninky povedou třeba i k objevení nového slavného českého brankáře jako byli v minulosti třeba Pavel Srníček, Luděk Mikloško nebo Petr Čech.”


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Geoprint Avej Vending
Mediální partneři
Rengl Hattrick