FC Slovan Liberec | Petr Koudelka o malém fotbale: Sportuje s námi až 250 dětí. Jak vypadá příprava malých fotbalistů?
Menu Další Zavřít Zavřít
04.01.2023

Petr Koudelka o malém fotbale: Sportuje s námi až 250 dětí. Jak vypadá příprava malých fotbalistů?

Redakce
Liberec – Na starosti má ty nejmenší. Petr Koudelka je ve Slovanu šéftrenérem malého fotbalu, zároveň sám vede jako hlavní kouč kategorii U13. Jak by dosavadní rok zhodnotil, která sportoviště Slovan využívá a co tréninkový proces?

Které kategorie spadají do malého fotbalu?
Do malého fotbalu, a tedy do Akademie Slovanu Liberec, spadají kategorie U8 až U13. Před vstupem do Akademie pracujeme s dětmi z fotbalové školy kategorie U7 a úplně s těmi nejmenšími, což je naše všestranná pohybová školička U6/U5. Co se týmů Akademie U8 až U13 týče, máme 140 aktivních hráčů, o něž se stará 15 trenérů. Ve „fotbalovce“ U7 se pět trenérů stará o 45 dětí. A úplně nejmenších dětí ve školičce máme okolo 60 a pravidelně s nimi pracuje sedm trenérů. Když shrneme celý malý fotbal, sportuje s námi skoro 250 dětí.

A jak probíhal tréninkový proces?
Kategorie od U8 až do U13 trénují třikrát týdně v nastavených blocích, které se po týdnu střídají. V letním období jsme upravili dobu tréninkové jednotky úměrně věku dětí, a to z 90 minut u mladší přípravky na 105 minut a kategorie starších přípravek a mladších žáků mají tréninky až 120 minut. V navýšeném tréninkovém čase jsme zařadili silově-rychlostně-obratnostní blok, kterým začíná tréninková jednotka a po úvodní části plynule přecházíme do fotbalového tréninku.

Fotbalová škola trénuje dvakrát v týdnu po 90 minutách a fotbalová školička také dvakrát v týdnu, ale po 60 minutách. U těchto nejmenších kategorií v tréninku převažuje všeobecná pohybová průprava dětí s cílem pěstování pozitivního vztahu ke sportu.

Jelikož do vašeho úseku spadá osm týmů, jak se vám daří tréninkové rozdělení na jednotlivé sportoviště v létě i v zimě?
Přes letní režim máme výhodu mládežnického areálu na Letce, kde máme společně se staršími žáky k dispozici dvě plnohodnotné travnaté plochy a můžeme zde trénovat až ve čtyřech kategoriích najednou. Takže z hlediska hracích ploch je Letka dostačující. Dále využíváme i trávu s umělým povrchem na stadionu u Nisy. A pro naši školičku využíváme sportoviště na ZŠ Barvířská a prostory Sport Parku u městského stadionu.

Během zimního režimu jsme mnohem více rozmístění po Liberci. Nejvíc využíváme tělocvičnu a trávu s umělým povrchem na ZŠ Barvířská. Z venkovních sportovišť dále využíváme trávy s umělým povrchem U Nisy a v Harcově, z krytých prostor pak obě tělocvičny na Gymnáziu F. X. Šaldy a jednu halu na ZŠ Broumovská.

Jaké zápasové konfrontace vyhledáváte?
Čím mladší kategorie, tím více zápasů hrajeme proti regionálním týmům, ať už jde o minihry U7 v trojčlenných týmech nebo okresní soutěž mladších přípravek pro naši U8. A naopak, jak jsou kluci starší, je nezbytná konfrontace s většími výběrovými týmy, jelikož již kluci výkonnostně přerostou regionální úroveň. Hledáme tak optimální výzvu pro naše hráče, což platí také v případě žákovské soutěže pro naše kategorie U12/U13, kdy se dá říct, že více jak polovinu soutěže odehrají o rok mladší hráči tedy kategorie U11/U12.

Dále se účastníme republikových i zahraničních turnajů, kde kluci sbírají cenné zkušenosti a poznávají různé herní styly od různých zahraničních týmů z Polska, Rakouska, Německa, Slovenska a dalších.

V podzimní části sezony se tradičně účastníme Spořické ligy nadějí, která se pořádá pro kategorii U12. Na tomto turnaji startují všechny týmy, které mají zastoupení svého A-týmu ve FORTUNA:LIZE. Během dvou dní odehrají kluci 15 zápasů v systému každý s každým. Z této náročné akce se podařilo klukům přivézt skvělé 3. místo. Na dalších akcích nám nezaostávaly ani ostatní týmy, kategorie U11 přivezla 1. místo z Klokan Cupu, kategorie U13 ovládla kvalifikační turnaj Planeo Cup a celkově se našim hráčům podařilo odehrát spoustu povedených akcí. Krátký výčet hmatatelných výsledků je sice fajn, ale daleko důležitější je pro nás cesta, kterou jsme na výsledek dosáhli a zdali byl zachován herní koncept s ohledem na rozvoj a výchovu hráčů.

Zmínili jsme, že do vašeho úseku spadá osm týmů, jak získává šéftrenér přehled o všech kategoriích? Navíc jsi hlavním trenérem kategorie U13...
Ano, je to tak. A v tomto systému se musíte opřít o trenérské kolegy a vztahy mezi sebou. Bez toho by byla celá práce velice komplikovaná. Nebavíme se o malém čísle, protože v malém fotbale se o hráče stará 28 trenérů.

S trenéry jsem často v kontaktu jak telefonickém, tak osobním, kdy řešíme tréninkové, zápasové a často i organizační záležitosti. Nyní jsme čerstvě po hodnocení sezony, jež probíhá s každým realizačním týmem dané kategorie zvlášť a opravdu dopodrobna probíráme vše, co s týmem souvisí – tréninkový i zápasový režim, metodiku výchovy hráčů, plánování, rodiče.

Jak bys shrnul uplynulou podzimní část sezony?
Podrobnější hodnocení takového „kolosu“ by bylo na dlouho, přesto se pokusím některé oblasti vypíchnout. Sezona nám již tradičně startovala koncem července pořádáním Slovan Kempu, na kterém jsme měli přihlášeno 80 dětí z různých klubů našeho regionu (viz fotogalerie níže). Cestu si k nám našli i účastníci mimo Liberecký kraj.

Dále jsme v létě pořádali tradiční Slovan Cup pro kategorii U9, kdy naši kluci na tomto turnaji, kde byla velice silná konkurence, obsadili 3. místo. Poděkování patří Rině Havlíčkové a Pavlu Bušovi za organizaci celého turnaje. Co se týče pořádání turnajů, máme v nadcházejícím ročníku v plánu rozšířit nabídku jak na regionální, tak republikovou úroveň.

Z hlediska tréninkového a zápasového procesu vše proběhlo podle nastaveného plánu. Ze strany vedení Akademie došlo k posílení brankářského úseku, to se projevilo na větší četnosti tréninků pro naše brankáře od U10 až U13, což si hlavně samotní gólmani pochvalují.

Jednou z nejdůležitějších věcí při výchově dětí v naší Akademii je spolupráce s rodiči tak, aby porozuměli našim jednotlivým postupům při výchově a rozvoji dětí. Pro mě osobně je chování rodičů při zápasech i trénincích velice důležité. A jsem přesvědčený, že v této oblasti jdeme správným směrem. Sami se potkáváme s rodiči některých soupeřů, kteří si pletou mládežnický – výchovný sport s ligovou úrovní a jejich slovník absolutně nepatří do dětské společnosti.

Když to shrnu, vše, co jsem zmínil, se točí okolo lidí, kteří mají svoji práci a po skončení pracovní doby frčí na stadion, aby mohli dělat to, co je baví a naplňuje - ano, jsou to TRENÉŘI. Tímto bych rád poděkoval všem trenérům za spolupráci, hráčům za předvedené výkony a rodičům za podporu.

Rád bych jmenovitě zmínil všechny trenéry malého fotbalu, kteří jsou součástí naší akademie:

U13 – Koudelka Petr, Duduć Lukasz, Bláha Ondřej
U12 – Horáček Petr, Ráček Martin
U11 – Grujoski Petar, Suchomel Zdeněk
U10 – Buša Pavel, Viktora Michal, Tichý Daniel
U9 – Kraus Martin, Javůrek Alois, Polyák Tomáš
U8 – Borkovec Mikuláš, Holub Adam
U7 – Gazdík Josef, Pugner Dušan, Všechovský Petr, Kraus Filip, Jančar Jaroslav, Pek Patrik
U5/U6 – Novotná Anežka, Janoušková Zuzana, Vojtíšek Jan, Dvořák Libor, Jícha Daniel, Vlček Jaroslav
Trenér brankářů – Kroupa Jakub

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Hennlich Procentrum
Mediální partneři
Hitrádio Contact Radio Blaník Liberec