FC Slovan Liberec | ŠÉFTRENÉR PŘÍPRAVEK A TRENÉR U11: PETR KOUDELKA
Menu Další Zavřít Zavřít
03.05.2020

ŠÉFTRENÉR PŘÍPRAVEK A TRENÉR U11: PETR KOUDELKA

Mikuláš Borkovec
Vládní opatření se z důvodu bezpečnosti dotkla i naší klubové akademie, která se opět od pondělí "nadechuje" a začíná s tréninkovými jednotkami. V jakém režimu budou trénovat přípravkové kategorie, jakou náplň měli trenéři přípravek v této nelehké době a co obsahuje role šéftrenéra přípravek?
Ahoj Petře, můžeš nám prosím přiblížit svoji pracovní náplň, jakožto šéftrenéra přípravek?

Ahoj. Pracovní náplň šéftrenéra přípravek ve Slovanu Liberec se skládá z více oblastí. V dopolední části je více prostoru pro administrativu, kdy je potřeba vyplnit veškeré tréninkové podklady do klubového systému XPS a samozřejmě probíhá příprava na následující trénink. Dále je zde prostor pro metodické porady klubových zaměstnanců a průběžné plánování sezóny. Převážně v této části dne je prostor pro veškerou organizaci okolo všech šesti přípravkových kategorií, které ve Slovanu máme. Namátkou se jedná o přípravu tréninkových mikrocyklů, komunikace s přípravkovými trenéry, zároveň hledání nových trenérů, vytváření nových projektů nejen pro naše kategorie, ale i okolní kluby a řadu dalších aktivit samozřejmě spojených s fotbalovým prostředím. Dále pravidelně v dopoledních hodinách navštěvujeme mateřské i základní školy, což mají na starost moji kolegové Pavel Buša a Tomáš Janů, kterým v rámci možností na těchto akcích vypomáhám.

Dostáváme se k odpolední části dne, na kterou se každý trenér musí těšit, protože podle jeho nálady se odvíjí atmosféra v týmu. Tím, že jsem zároveň v pozici hlavního trenéra u nejstarší přípravkové kategorie U11, tak jsem s tímto týmem na hřišti 3x v týdnu + víkendové akce.

Ve dnech, kdy U11 netrénuje a nehraje zápasy, tak sleduji tréninky a zápasy ostatních přípravkových týmů, ze kterých si odnáším hlavně to, jestli držíme nastavený tréninkový směr a prezentujeme se hrou, kterou chceme. Namátkou s trenéry rozebíráme náhodně vybraný trénink a zároveň se snažím předat trenérům zpětnou vazbu na jejich práci. Dále v odpolední části dne navštěvuji tréninky okolních týmů, kde si ukážeme vhodné cvičení a hry pro danou věkovou kategorii a završíme to jak jinak než diskuzí o fotbale, která je podle mě nekonečná.

Pak už zbývá jen podvečerní až večerní část dne, ve které s trenéry přípravek máme naše sekční porady, jelikož trenéři mají svoje pevné zaměstnání v dopoledních hodinách, tak se musíme scházet i v pozdějších časech. V průměru 1x měsíčně buď společnou formou nebo po kategoriích.

Jakou náplň měli trenéři přípravek v této nelehké době? Máte s kolegy od dětí z přípravek zpětnou vazbu?

Především bych chtěl všem přípravkovým trenérům od školičky až po U11 poděkovat za aktivitu, nápaditost a vytrvalost, se kterou se pustili do online tréninků, různých výzev, fotbalových kvízů, točení a stříhání tréninkových videí a myslím, že největší odměnou pro trenéry byla zpětná vazba od samotných dětí. Drtivá většina dětí posílala trenérům videa, jak a co doma trénují, na co se zaměřují a v čem se chtějí zlepšit.

Jak funguje spolupráce s okolními týmy a jaké jsou plány v tomto směru? Kdy začíná jako Akademie Slovanu Liberec oslovovat hráče z okolních klubů?

Děkuji za tuto otázku, je na místě. A pro mě je toto téma prioritou!

V první řadě je potřeba si uvědomit, že Slovan Liberec potřebuje regionální týmy a regionální týmy, že potřebují Slovan Liberec. Když toto vše bude dobře uchopeno a pochopeno, tak fotbal na Liberecku může udělat velký krok kupředu. Nyní máme spolupráci na úrovni mládeže s týmem TJ Sokol Ruprechtice. Spolupráce spočívá v trenérské výpomoci, společné metodické porady, společné tréninky v areálu Slovanu, volný pohyb hráčů oběma směry, společné zápasy a další… Dále nám funguje fotbalová školička v Bílé u Českého Dubu. Právě školičky bychom co nejvíce rádi rozjeli v regionu, protože holky i kluci v předškolním věku chtějí sportovat a je potřeba využít tohoto vzrůstajícího zájmu dětí o sport na rozšíření hráčských základen fotbalových klubů na Liberecku. Zkusím Vám ve zkratce představit, jak by to mohlo vypadat v ideálním případě a rovnou tím odpovím na druhou otázku.

Forma spolupráce s kluby na Liberecku. Začněme tím základním což je školička až U8 tedy mladší přípravka = šíření metodiky, pomocná ruka, široká hráčská základna, pomoc s výběrem trenérů, vhodné cvičení pro danou věkovou kategorii a vedení tréninku + jeho organizace. Když by nám toto fungovalo, tak první výběr nadaných dětí do Slovanu Liberec by probíhal až v kategorii U9 tedy přelom starší přípravky. Do té doby by hráči byli ve svých mateřských klubech. A my budeme vědět, že nám nic neuteče, protože jsme ve spolupráci, tréninky probíhají zábavnou a dovedností formou a kdykoliv můžeme vše společně řešit.

Tím, že jsme ve spolupráci s mateřskými i základními školami, tak můžeme pravidelně pořádat nábory dětí u těchto subjektů, které sousedí s místním klubem. A tedy děti směřovat přímo do fotbalového oddílu v blízkosti jejich bydliště. Další velké plus vidím v tom, že by týmy mohly mít více srovnané věkové kategorie a nemuselo by docházet k velkým věkovým rozdílům v jednom týmu.

Situace v regionu není zrovna růžová, je problém s nedostatkem trenérů. A s tím je spojeno, že nám stačí menší počet dětí, protože je nemá kdo trénovat. To bychom rádi pomohli změnit.

Jsem moc rád, že se trenéři z Ruprechtic rozhodli s námi navázat spolupráci, ve které jsou hodně aktivní. Budeme rádi za dalšího partnera z regionu. Čím více nás bude, tím bude celý Liberecký region silnější!

Blíží se doba měsíce náborů, proběhne tradiční nábor do přípravek v řádném či náhradním termínu?

Tuto otázku máme právě na stole. Reagujeme na situaci a postupovat budeme tak, aby vše proběhlo podle vládního nařízení.

Nyní je tedy možnost, že nábor bychom uspořádali začátkem června a rozložili ho do dvou dnů, tak abychom zamezili shlukování velkému počtu osob na jednom místě.

Přihlášení na nábor bude možné elektronicky, jako tomu bylo předchozí rok. Další možnost, kterou zvažujeme je online nábor, protože nedokážeme odhadovat jaká bude situace okolo pandemie. Nakonec je možné, že využijeme a spojíme obě varianty dohromady tedy přímá účast i online.

Od 4. května se rozběhne příprava mládežníků, v jakém formátu budou probíhat tréninkové jednotky přípravkových kategorií?

Tréninky kategorií U7 až U11 jsou dobrovolné a účast na trénincích potvrdili skoro všichni hráči. Nejmenší děti ze školičky zatím nebudou do tréninků zapojeni. Trénovat budeme 3x v týdnu, dle nařízených pravidel vlády a FAČRU.

Tréninková skupina může čítat max. 9 hráčů + jednoho trenéra na půlce fotbalového hřiště. Co mám zprávy, tak kluci se už na tréninky moc těší a my trenéři také.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
iQLANDIA Liberec
Mediální partneři
rtm plus eFotbal