FC Slovan Liberec | Slovan patří k fotbalové elitě, v lize má odehráno již 900 zápasů
Menu Další Zavřít Zavřít
24.10.2022

Slovan patří k fotbalové elitě, v lize má odehráno již 900 zápasů

Šimon Knopp
Liberec - Utkáním proti Jablonci dosáhl Liberec unikátní mety, podařilo se mu v nejvyšší české soutěži odehrát již devítistý prvoligový duel a zařadit se tak po bok dalších dvou tradičních ligových celků, Sparty a Slavie. V následujícím článku si shrneme uplynulých 900 zápasů z pohledu statistik.

Zápasová bilance

Jediné tři týmy v lize, které dosáhly hranice 900 zápasů, jsou obě pražská S a teď už i liberecké S. Slavia i Sparta mají dokonce o dva zápasy více, a to díky nadstavbové části z minulé sezony, během níž Slovan ztratil svůj jednozápasový náskok z předchozích sezon získaný díky kvalifikačnímu zápasu o Evropskou ligu z roku 2020.

Slovanu se povedlo z těchto zápasů vyhrát 387 duelů. Co se týče počtu remíz a porážek, čísla jsou podobná. Ve 247 utkáních se liberečtí fotbalisté rozešli se svým protivníkem nerozhodně a v 266 případech na svého soupeře nestačili. Nejhorší umístění Slovanu od sezony 1993/94 byla 12. příčka v roce 2015 s třiatřiceti body. Naopak během zisku tří titulů měli fotbalisté z největšího města Libereckého kraje 64, 59 a 66 bodů.

Rekordmanem v počtu odehraných utkání za Slovan je Tomáš Janů. Liberecký obránce zasáhl do více jak třetiny všech zápasů, v sestavě byl celkem 310 krát. Následuje ho Jan Nezmar (241 startů), Petr Papoušek (219), Miroslav Holeňák (184) a Libor Janáček (183). V první desítce nechybí ani dvojice fotbalistů, kteří oblékají modrobílý dres i v této sezoně. Na sedmém místě je Jan Mikula se 167 zápasy a těsně za ním i útočník Michael Rabušic se 155 starty.

Gólové trefy

Slovan se logicky díky počtu zápasů řadí k nejčastěji skórujícím týmům. V tomto ohledu se mu podařilo udržet pomyslnou třetí příčku za dvěma pražskými kluby. K pokoření hranice 1200 branek chybí opravdu málo, aktuálně mají liberečtí hráči na kontě o dvě trefy méně. Nejvyšší měrou se na této statistice podílel Jan Nezmar, který za Liberec nastřílel 62 gólů. Díky těmto číslům má Slovan v průměru na zápas 1,3 vstřelené branky.

Defenzivní ukazatele

Poslední kategorií, která se dá porovnat, je počet inkasovaných branek. V liberecké síti skončilo celkem 974 střel, což s průměrem 1,1 gólu na zápas znamená velmi dobré číslo. Stejně je na tom například i Plzeň, která ale odehrála méně utkání. O dobrá defenzivní čísla se z pohledu čistých kont nejvíce zasloužil Ladislav Maier, který jich v dresu Slovanu zapsal celkem 50.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
1. jizerskohorská stavební SECO ZAHRADNÍ TRAKTORY
Mediální partneři
Rengl rtm plus
×
Odehráno v 15:00
FC Baník Ostrava
FC Slovan Liberec
×
Odehráno v 10:15
FK Mladá Boleslav B
FC Slovan Liberec B