FC Slovan Liberec | Statistiky speciál: 10 vteřin do gólu, nejméně faulovaný tým v lize i třetí nejlepší souboje
Menu Další Zavřít Zavřít
11.05.2022

Statistiky speciál: 10 vteřin do gólu, nejméně faulovaný tým v lize i třetí nejlepší souboje

Redakce
Liberec – Je čas se ponořit do čísel. A pořádně hluboko. Jak naše mužstvo obstálo během sezony 2021/22 v ligovém srovnání, co fungovalo a co naopak ne, případně jaké kuriozity byly v utkáních Slovanu k vidění? V předposledním vydání rubriky Statistiky speciál se zaměříme na týmová data.

Koncovka: nejméně rohů, málo šancí a šest penalt

Slovan trápila efektivita, koncovka a předfinální fáze, což metriky přímo reflektují. Slovan dal za třicet kol (což je poslední možnost k regulérnímu porovnání kvůli rozdílnému počtu zápasů a soupeřů jednotlivých týmů) stejně branek jako Teplice (29), ještě o sedm méně měl Jablonec. Celkem inkasovali modrobílí 38 gólů a to průměrně ze vzdálenosti 7,8 metrů. Celkem 89 % všech tref jsme obdrželi z území uvnitř šestnáctky.

Slovan vstřelil tři branky ze vzdálenosti mimo vápno, doba útoku před vstřelením gólu byla průměrně 9,8 vteřin (což je o pět sekund méně než je ligový průměr). Slavia průměrně útočila před skórováním 28 vteřin, Sparta 26. Před gólem si parta Luboše Kozla vyměnila míč 3,1 přihrávkami, zahrávala šest penalt a všechny proměnila.


Ze standardních situací naše mužstvo skórovalo celkem třináctkrát, kromě zmiňované šestice pokutových kopů se trefilo ještě pětkrát z rohu a jednou z útočného volného kopu. Nejvíc gólů po standardce zahrávané od praporku nasázela Sparta – 13. Slovan patřil k vůbec nejméně aktivním celkům, co se střelby týče. V jednom zápase vyslal průměrně 10,1 střel, na bránu šlo jen 37 % z nich (3,7).

Zároveň měl obvykle Slovan 4,1 šance na zápas, horší byly v tomto ohledu jen Teplice (3,5), naopak lídrem se stala nepřekvapivě Slavia s osmi šancemi na utkání. Modrobílí byli také nejméně často faulovaným týmem v lize, soupeři naše hráče nedovoleně zastavovali 11,8x za zápas, Slovan fauloval 12,7x a byl v této statistice uprostřed pořadí. Nejčastěji fauloval Hradec a to osmnáctkrát na utkání. Všechny tyto jednotlivé aspekty hry dohromady skládají mozaiku toho, proč naše mužstvo nebylo produktivnější.

Góly padaly před pauzou, neúspěšná 60.-75. minuta

Koneckonců Slovan zaznamenal také vůbec nejmenší počet rohových kopů na zápas z celé soutěže (3,8) vyjma Zlína (3,6). Ligový průměr se pohybuje v této metrice okolo pěti rohů.

Kdy nejčastěji Slovan skóroval? Nejčastěji dával branku v poslední čtvrthodině hry před přestávkou, během tohoto období se trefil celkem pětkrát. Jednoznačně nejvíc tref naše mužstvo inkasovalo v průběhu 60.-75. minuty a to dvanáct.

BRANKY V PRŮBĚHU ZÁPASU:

0-15 minut: 5 vstřelených branek – 4 inkasované branky
15-30 minut: 5 vstřelených branek – 10 inkasovaných branek
30-45 minut: 6 vstřelených branek – 5 inkasovaných branek
45-60 minut: 4 vstřelené branky – 2 inkasované branky
60-75 minut: 2 vstřelené branky – 12 inkasovaných branek
75–90 minut: 5 vstřelených branek – 7 inkasovaných branek

Slovan byl devátým celkem v lize, který nejčastěji držel míč na kopačkách. Statistiku mírně zkresluje začátek soutěže, v němž naopak modrobílí většinou běhali bez míče. Celkem mělo naše mužstvo balon na kopačkách přibližně 23 minut a 59 vteřin, během zápasu se pak k míči dostalo celkem ve 109 případech a v jednotlivých úsecích drželo balon průměrně 13,2 vteřin.

Přihrávky na 19,7 metru a čtvrté nejlepší obcházení

Naše mužstvo získávalo balon ve vzdálenosti 76,9 metrů od brány soupeře. Průměrná vzdálenost ztráty míče ze stejného místa byla okolo 40,8 metrů.

Svěřenci kouče Kozla dosáhli na sedmý největší počet úspěšných přihrávek na utkání ze všech celků (bylo jich 331 s úspěšností 78 %). Klíčových přihrávek ovšem padalo během zápasů jen pět, což je ligově podprůměrné číslo. Slovan si přihrával na 19,7 metru s rychlostí přihrávání 13,6. Číslo indikuje počet přesných pasů za minutu držení míče. Nejvíce jich měla Sparta 14,5 a nejméně pak Baník s Karvinou 12,8.

Slovan byl za pražskými S třetím nejúspěšnějším celkem z hlediska úspěšnosti soubojů (169/87), čtvrtý v obcházení (58 %), šestý v odebírání míče (28/17) a osmý ve vypíchnutí balonu (57/11).


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Vinotéka U Kryšota Profipoint
Mediální partneři
Beat radio Hitrádio Contact