FC Slovan Liberec | Tiéhi po přestupu: Chtěl jsem být jako otec. Slovan je pro mě velký krok
Menu Další Zavřít Zavřít
07.09.2021

Tiéhi po přestupu: Chtěl jsem být jako otec. Slovan je pro mě velký krok

Redakce
Liberec – Pochází z fotbalové rodiny. Ke hře Christa Tiéhiho přivedl otec Joël, který má za sebou úspěšnou kariéru ve francouzské lize i národním dresu Pobřeží slonoviny, světový fenomén uchvátil i mladšího bratra Jean-Pierra. „Chci hrát dobře: pro tým, spoluhráče i trenéra,“ říká odhodlaně čerstvá 23letá posila z Opavy. Které pozice jí na hřišti sedí?

Bylo dopředu dané, že budeš hrát fotbal stejně jako otec?
Ano, propojení s fotbalem je v naší rodině velké. Když jsem byl hodně malý, viděl jsem svého otce hrát, později už jsem se koukal na video. Říkal jsem si, že chci hrát fotbal tak, jak ho hrál můj táta. Bratr to má úplně stejně, ten hraje v juniorce Fulhamu.

Pocházíš z Francie. Jak ses dostal do Česka?
Ano, byl jsem v akademii Le Havre, kde jsem pak podepsal i první profi kontrakt, pak jsem se přestěhoval do Anglie. Byla to pro mě dobrá zkušenost, hraje se tam hodně intenzivně a důležitý je také bojovný duch. Skončila mi smlouva a během koronavirové pandemie jsem se snažil najít klub. Opava o mně měla určité informace, přišel jsem zkusit angažmá a vyšlo to. Už jsem zůstal.

V Opavě sis minulou sezonu zahrál FORTUNA:LIGU, co na český fotbal říkáš?
Je dobrý, nepřipadá mi moc rozdílný oproti anglickému stylu. Velký důraz se klade na sílu a rychlost, což je velmi podobné. Minulou sezonu v Opavě jsme zažili týmově náročný rok se sestupem, pro mě osobně šlo ale o dobrý ročník.

Protože sis získal pevnou pozici v mužstvu?
Přesně tak.

V Liberci nejsi poprvé. Přijel jsi sem právě vloni, když řešila Opava koronavirové trable...
Vybavuji si ten zápas, bylo to pro nás dost náročné. Spousta hráčů odpadla kvůli covidu, přijeli jsme s mladým týmem a snažili jsme se válčit proti silnému Slovanu. Další dobrá zkušenost. Každopádně Slovan znám a znám i některé hráče. Teď je to pro mě každopádně nové, protože se přesouvám do jiného prostředí. Jde o velký krok.

Co od něho očekáváš?
Chci hrát dobře pro tým, trenéra a klub. Doufám, že se brzy v tabulce posuneme výš, Liberec nepatří na místa, kde teď je. To je to, co očekávám od týmu i sebe.

Které pozice jsou tvé nejoblíbenější?
S fotbalem jsem začal jako opravdu malé dítě, nejdřív v útoku, protože jsem chtěl být jako táta. Pak už jsem hrál na pozici číslo šest, tedy na defenzivním záložníkovi, můžu ale být také na osmičce, nebo v roli pravého beka. Primárně je však mým neojblíbenějším postem právě defenzivní záložník.

Jaké by sis rád splnil fotbalové sny?
Chtěl bych být co nejlepší na své pozici. Mám sen si jednou zahrát v národním týmu, další velký sen je hrát evropské poháry, třeba právě se Slovanem. Mám velkou motivaci a budu tvrdě bojovat, aby se mi ji povedlo vyplnit.

Hrál jsi za mládežnickou reprezentaci Pobřeží slonoviny, ale máš i francouzský pas, že?
„Ano, mám obě národnosti. Ale je pravda, že už jsem odehrál duely za reprezentaci Pobřeží slonoviny do 20 let.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Vinotéka U Kryšota Recovera
Mediální partneři
Hattrick Rengl