FC Slovan Liberec | Jan Mikula dosáhl na metu dvou set ligových startů za Slovan
Menu Další Zavřít Zavřít
15.04.2024

Jan Mikula dosáhl na metu dvou set ligových startů za Slovan

Šimon Knopp
Liberec - Zápasem proti Českým Budějovicím dosáhl Jan Mikula dalšího milníku ve Slovanu Liberec, zařadil se po bok Tomáše Janů, Jana Nezmara či Petra Papouška a jako čtvrtý hráč v historii dosáhl na magickou hranici 200 prvoligových startů za Slovan Liberec. Pojďme si společně připomenout Mikulovu dosavadní cestu v libereckém dresu.

Začátky ve Slovanu

Když Jan Mikula přicházel v roce 2017 na hostování do Slovanu z pražské Slavie, jen málokdo si asi dokázal představit, že se univerzální obránce jednou vypracuje do jednoho z nejvytěžovanějších hráčů Liberce a zařadí se po bok libereckých legend. Jeho přesun pod Ještěd byl tehdy oznámen společně s příchody Kouřila a Potočného. S tehdy pětadvacetiletým obráncem se počítalo původně na pravý kraj obrany, kde měl zvýšit konkurenci Coufalovi. Mikula při příchodu skromně prohlásil: „Stejně jako ve Slavii je i tady velká konkurence, s tím počítám. Přišel jsem zabojovat o místo. Když budu hrát, jedině dobře, když ne, budu pracovat, abych byl týmu prospěšný jinak.“

První ligový start a první branka

Debut v základní sestavě na sebe nenechal dlouho čekat. Hned v prvním kole po zimní přestávce sezony 2016/2017 Mikula naskočil do prvního utkání v dresu Slovanu Liberec. V zápasu proti Zlínu nastoupil na levé straně obrany a odehrál celých 90 minut. Směrem dozadu mohl být spokojený, protože přispěl k udržení čistého konta, ovšem s konečným výsledek o něco méně. Liberec totiž pouze remizoval 0:0. Mikula potvrzoval ve zbytku sezony roli svědomitého obránce a usadil se v základní sestavě na levém kraji obrany. V úvodní sezoně se rovněž dočkal i dvou branek. Ta první přišla v zápase s Teplicemi, když zakončoval ve vápně akci Vůcha s Ekpaiem. Bohužel gól měl hořkosladkou chuť, protože nepřinesl vítězství, Slovan padl 1:3.

Sto startů a další milníky

Vzhledem k tomu, že se Mikula stal velmi rychle stálicí základní sestavy, další milníky na sebe nenechaly dlouho čekat. Ke svému stému ligovému startu za Slovan naskočil v 55. Podještědském derby v 8. kole v sezoně 2020/21. Tehdy se Liberci zápas nepovedl a v domácím prostředí podlehl svému rivalovi 1:3, roli sehrála i epidemie Covidu-19, která zasáhla například hlavního trenéra Hoftycha.

V následujících sezonách navazoval Mikula na své povedené výkony a i s kapitánskou páskou sbíral další starty. Za svoji kariéru ve Slovanu v každém ročníku ligy odehrál přes 1500 minut a kromě úvodní sezony (pouze půlrok) a té minulé, kdy v závěru laboroval se zraněním, nastoupil vždy k alespoň k dvaceti utkáním. I proto se v listopadu 2023 přehoupl v historických tabulkách minutáže na druhé místo za Tomáše Janů a předskočil Jana Nezmara, viz článek zde.

Finále poháru i cesta do Evropy

Přestože se během působení Mikuly ve Slovanu nepovedlo našemu týmu vyhrát trofej v podobě českého poháru nebo ligy, zažil dvaatřicetiletý obránce i řadu důležitých a zajímavých utkání, a to i mimo ligu. Nejblíže zisku poháru byl náš tým v roce 2020 ve finále MOL Cupu proti Spartě, ale pražský celek tehdy vyhrál 2:1, Mikula odehrál celých 90 minut a obdržel žlutou kartu.

Přesto se zklamání podařilo alespoň částečně nahradit v následující sezoně, kdy se Mikula s týmem Slovanu kvalifikoval do evropských pohárů a po úspěšné kvalifikační fázi postoupil až do skupiny Evropské Ligy. V ní se náš tým střetl s Hoffeinheimem, CZ Bělehrad a Gentem. Jan Mikula naskočil do všech devíti pohárových zápasů a výrazně se podepsal pod vybojování třetího místa ve skupině se ziskem sedmi bodů.

Dvě stě ligových startů a zařazení mezi další klubové legendy

Zápasem proti Českým Budějovicím dosáhl Mikula 200 ligových startů v libereckém dresu. Dohromady odehrál 17 101 minut, vstřelil 7 branek a asistoval v 17 případech. Dvě stě starty se zařadil na čtvrté místo po bok dalších třech klubových legend. Vůbec nejvíce jich má Tomáš Janů (310), následuje Jan Nezmar (241) a Petr Papoušek (219), Mikula se nachází na čtvrtém místě.

Honzovi Mikulovi gratulujeme a přejeme mu, aby se mu v dresu Slovanu dařilo i nadále!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Železářství Letná Pulsklima
Mediální partneři
Hitrádio Contact eFotbal