FC Slovan Liberec | Juzvak: Šance v Tipsport lize je velká motivace. V béčku musíme každý zápas ukazovat, co umíme
Menu Další Zavřít Zavřít
12.12.2022

Juzvak: Šance v Tipsport lize je velká motivace. V béčku musíme každý zápas ukazovat, co umíme

Redakce
Liberec – Příležitost se ukázat trenérům A-týmu dostal v každém ze tří zápasů zimní Tipsport ligy. Andrij Juzvak patří k oporám béčka, které po první polovině sezony vede tabulku Divize C. Talentovaného 21letého univerzála přibrzdilo v podzimní části vážně zranění, i přesto dokázal navázat na formu a patřit k lídrům týmu včetně kapitánské pásky. „Věřím, že se znovu dostaneme tam, kam patříme – do třetí ligy,“ říká.

Jak se ohlížíš za podzimem B-týmu? První místo, spousta výher, ale asi to mohlo být ještě o trochu lepší…
Jsme první s tříbodovým náskokem. Kdyby se nám vyvedl konec sezony, mohli jsme mít náskok sedmi bodů. Bohužel jsme dvakrát pouze remizovali, utkání jsme úplně výsledkově ani herně nezvládli. Je to škoda, musíme to ale hodit za hlavu a připravovat se na druhou část sezony.

Máte velmi mladý tým. Je těžké hrát v divizi, kde spousta týmů spoléhá na zkušenosti? Co je vaše výhoda a co naopak třeba trochu schází?
Je to těžké, ale zase spoléháme na pohyblivost, rychlou práci s balonem a aktivitu s míčem i bez něj. Těžíme z vytrvalosti, snažíme se soupeře unavit. Myslím, že to funguje. Soupeři jsou oproti nám zkušenější a mají celkově lepší přehled ve hře i větší klid včetně zakončení. Často se nám stávalo, že měl protivník první střelu v utkání a dal z ní hned gól, s tím jsme měli na podzim trochu problémy.

Osobně ses potýkal s vážným zraněním. Jak tě to zbrzdilo a jak bys poslední půlrok zhodnotil z individuálního pohledu?
Přetrhl jsem si vaz v kotníku. Vypadl jsem z toho na delší dobu a začínal jsem vlastně úplně od nuly. Chvíli trvalo, než jsem se do toho zase dostal. Jinak jsem celou sezonu dělal to, co mi jde nejdéle. Piloval lajnu a centroval balony do vápna, když to zjednoduším. Přidal jsem dva góly i nějaké asistence, ale mohlo jich být víc. Žádná zázračná půlka sezony to z mé strany nebyla, věřím, že jaro bude o něco lepší.

V Tipsport lize jsi dostal příležitost ve všech třech zápasech. Jak si toho vážíš a je áčko velká motivace?
Určitě si toho moc vážím, já i ostatní kluci, kteří dostali šanci se ukázat. Pro ostatní, a já nejsem výjimka, je to velká motivace na sobě dál pracovat, dělat progres a časem se třeba probojovat do kádru A-týmu.

Jsi spokojený s předvedenými výkony?
Měl jsem světlé okamžiky, některé situace jsem ale mohl řešit líp. Celkově si myslím a doufám, že jsme zase tak velkou ostudu neudělal (směje se).

Ve druhé polovině sezony béčka vás čeká nelehký úkol – navázat na podařený podzim a pokusit se uhájit první příčku. Co bude důležité a v čem se třeba musíte ještě trochu zlepšit?
Jednoduché to určitě nebude. Máme těžký los, kdy hrajeme nejdůležitější zápasy venku a v první polovině sezony jsme právě u soupeřů poztráceli nejvíc bodů. Hodně utkání jsme museli otáčet a strachovat se v nich o výsledek. Musíme na tom zapracovat, zvládat venkovní zápasy hlavně psychicky. Musíme do každého kola dávat maximum a ukazovat to, co umíme. Věřím, že se znovu dostaneme tam, kam patříme. Do třetí ligy.

Trenér Josef Petřík mluvil v rozhovoru mimo jiné o spoustě neproměněných šancí. Je koncovka něco, co béčko trápí? A jak se na tom dá vlastně pracovat?
Je pravda, že v koncovce jsme hodně nekonzistentní. Hrajeme zápas, kdy dáme soupeři sedm gólů a pak utkání, kdy vstřelíme sotva jeden gól a strachujeme se o výsledek. Ale určitě se na tom dá pracovat v tréninku, osobně také nejsem žádný extra střelec. Nejdůležitější je se před zakončením zklidnit a nekompromisně balon uklidit. To nám bohužel teď momentálně chybí.

Jaký je vlastně tvůj ideální post? V sezoně to vypadalo, že zvládáš vše, co je aktuálně potřeba. Na konci podzimu jste měli trochu problémy s rozsáhlou marodkou…
Nejlíp se mi hraje asi na křídle. Působil jsem tam vlastně celou moji kariéru, teď jsem hodně hrál na bekovi. Půlrok zpátky bych asi ještě nadával, že na beka jdu, ale už jsem si na tu pozici zvykl (směje se). Když je to nutné, dokáži zahrát také na středu pole a jako hrotový útočník. Jsem takový univerzál.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
AGRO CS a.s. Hennlich
Mediální partneři
Beat radio Rengl