FC Slovan Liberec | Ohlédnutí za uplynulou sezonou z pohledu týmových statistik
Menu Další Zavřít Zavřít
12.06.2023

Ohlédnutí za uplynulou sezonou z pohledu týmových statistik

Šimon Knopp
Liberec - Přestože se nám již pomalu blíží začátek přípravy na další fotbalovou sezonu, v tomto článku se ještě jednou vrátíme k uplynulému ročníku ligy. Podíváme se, jak na tom byl Slovan Liberec z pohledu týmových statistik, a to nejen v porovnání s ostatními celky, ale i s předchozími sezonami.

Vstřelené branky – vyrovnané jaro i podzim, skvělá nadstavba

Nejdůležitější faktor, který rozhoduje zápasy, jsou vstřelené branky. Liberečtí fotbalisté v tomto ohledu předvedli na podzim i na jaře velmi podobné výkony, a to i přestože přišli o kanonýra Micka van Burena. Před zimní přestávkou nastříleli celkem 20 branek a na jaře jich přidali dalších devatenáct (v základní části). V celkovém počtu je vysoko vynesla nadstavba, ve které Slovan ve čtyřech utkáních přidal 12 gólových tref. V celkovém součtu to tedy znamená 51 branek za 34 zápasů.

V porovnání s ostatními týmy se jedná o výsledek, který nás řadí na sedmou příčku v tabulce. V těchto srovnáních opanovala pražská Slavie (98), která za sebou nechala daleko druhou Spartu (76). V porovnání s minulými sezonami se jedná u Slovanu o výrazné zlepšení. V minulém ročníku Liberec nastřílel pouze 29 branek (32 zápasů) a sezonu 2021/22 zakončil se 44 trefami (34 zápasů).

Ofenziva - málo útoků, ale solidní střelba

Mezi důležité parametry ofenzivního fotbalu patří střelba. V tomto ohledu se Slovanu podařilo překročit hranici 400 střel, s celkovou úspěšností 12,6 %. V porovnání s ostatními týmy se jedná o průměrné hodnoty. Ovšem najde se i statistika, ve které liberečtí fotbalisté výrazně zaostali za ligovými soupeři, a to sice počet útoků. Méně než náš tým (2811) jich měly pouze České Budějovice (2661).

V již dohraném ligovém ročníku 2022/23 měl Liberec k dispozici celkem čtyři penalty a všechny z nich dokázal proměnit. Nejvíce jich měla Sparta (11) a naopak nejméně Pardubice (1). Pro náš tým se jedná o nejhorší číslo za posledních sedm let, méně penalt (3) naposledy kopal v sezoně 2015/16.

Přihrávky

Svěřenci trenéra Kozla v proběhlém ročníku nasbírali celkem 14 156 přihrávek. Jejich přesnost zůstala těsně pod hranicí 80 % (konkrétně o tři desetiny), což není vůbec špatná hodnota, lépe si vedly pouze týmy Slavie, Sparty a Plzně. Dalším ukazatelem je držení míče, které se pohybovalo ve většině utkání pod hranicí 50 % a konečné číslo 47,8 % znamená zařazení mezi pětici nejhorších týmů.

Defenziva

V následujícím odstavci se blíže podíváme na libereckou obranu. Samozřejmě nejdůležitější statistikou je počet inkasovaných branek. S průměrem 1,4 na zápas, obdržel Slovan 49 gólů. Jedná se o průměrnou hodnotu řadící nás na osmé místo. Nicméně oproti dvěma předchozím ročníkům (41 a 32 gólů) došlo v tomto aspektu ke zhoršení.

Rovněž se ukazuje, že náš tým má největší problém s bráněním standardních situací. Hned 23 gólů totiž padlo do naší sítě právě po těchto momentech a hůře jsou na tom pouze Teplice (29). Příliš lichotivý není ani počet inkasovaných branek z protiútoku, hodnota 14 gólů nás řadí po bok Baníku či Budějovic. Těšit nás může bránění postupného útočení soupeře, protože v tomto ohledu jsme společně se Spartou a Slavii nejlepší v lize.

Fauly, tresty, souboje

V posledních dvou sezonách, tedy pod trenérem Lubošem Kozlem, došlo rovněž k výrazné změně v počtu faulů. Zatímco v minulých letech Slovan patřil k nejvíce hřešícím mužstvům, v tomto ročníku posbíral pouze 400 faulů, což ho řadí na 14. příčku. Nejvíce napomínaný byl Hradec Králové, proti kterému se pískalo 524 nedovolených přestupků a pro klub z východu Čech z toho pramenilo i nejvíce karet (86 žlutých a 11 červených).

Hráči Slovanu obdrželi dohromady 53 karet, více disciplinovaní byli pouze fotbalisté Slavie. Avšak při pohledu na červené karty je bilance našeho týmu o poznání horší. S šesti vyloučeními jsme v této statistice pátým nejčastěji hřešícím týmem a jedná se o nejvyšší číslo Liberce od začátku české nejvyšší soutěže (pozn. red. stejný počet červených karet obdržel Slovan v sezonách 1998/99 a 2017/18).


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
1. jizerskohorská stavební Nisa Liberec
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Český rozhlas Liberec
×
Dnes v 10:15
FK Chlumec nad Cidlinou
FC Slovan Liberec B