FC Slovan Liberec | Podzim žen pohledem asistenta trenéra Dittricha
Menu Další Zavřít Zavřít
12.12.2023

Podzim žen pohledem asistenta trenéra Dittricha

Šimon Knopp
Liberec - Fotbalistky Slovanu mají za sebou podzimní část nejvyšší soutěže žen a v tabulce přezimují na čtvrtém místě. V tomto článku Vám nabízíme rozhovor s asistentem trenéra libereckých fotbalistek, Jaroslavem Dittrichem, který hodnotil uplynulou část ligy. Mluvil o programu svých svěřenkyň, mladých hráčkách a například i o tom, zda-li očekávat během zimy nějaké změny v kádru...

Jak byste zatím zhodnotil dosavadní průběh sezony?

Kádr doznal výrazných změn a bylo potřeba zabudovat nové hráčky do sestavy. Hlavně se jednalo o mladé fotbalistky, které nemají s první ligou takové zkušenosti. Takže očekávání bylo veliké. Každopádně řekl bych, že start ligy, i přes úvodní porážku se Spartou, nám herně vyšel. Je škoda, že v těžších zápasech nedokážeme proměňovat šance, kterých je v takových utkáních málo. Kdyby se nám to více dařilo, duely by mohly mít jiný vývoj...

Slovanu patří v tabulce čtvrtá příčka, je to z vašeho pohledu očekávaná pozice? Jste s ní, vzhledem k síle obou pražských S, spokojený?

Beru to s pokorou, tato pozice nám zaručuje postup do skupiny, která bude hrát o titul v nadstavbové části a to byl jeden z cílů před sezonou. I proto budeme chtít minimálně tuto pozici udržet do konce základní části. Samozřejmě bychom rádi pokukovali po vyšší příčce, ale uvědomujeme si sílu ostatních týmů.

Jak bylo těžké nahradit odchody některých hraček, například Bužkové, Šubrtové či Košíkové, které v minulé sezoně patřily do základní sestavy?

Doplním ještě Křivskou… Odešla nám prakticky osa týmu a věděli jsme, že nahradit je nebude lehké. Ale tak to ve fotbale chodí a je potřeba na to co nejrychleji reagovat. S touto situací se musíme vypořádat, kádr byl doplněn hlavně o mladé hráčky, které mají potenciál a chuť pracovat, což je důležité. Bohužel v některých utkáních nám právě chybí větší zkušenost a chytrost, kterou tyto hráčky měly. Nicméně holky ukázaly, že se můžou i tak měřit s nejsilnějšími soupeři.

Jak už jste sám zmiňoval, v týmu pracujete s několika mladými hráčkami, co zatím říkáte na jejich výkony?

S přístupem jsem spokojen, bohužel u těchto hráček, které nemají tolik odehráno v první lize a nemají tolik zkušeností, je výkonnost kolísavá. Za druhé, tempo hry je vyšší a celkově náročnější. Nicméně právě herní praxí u nás se mohou zlepšovat a dál vyvíjet tak, aby byly v budoucnu oporami svých týmů. Některé z nich se dokonce už objevily v širší nominaci reprezentace žen A týmu. Je jen na nich jak poctivě a svědomitě budou pracovat. My se jim budeme snažit vytvořit vhodné podmínky pro maximální podporu a jejich rozvoj.

Během podzimu jste odehráli i několik utkání na hlavním stadionu U Nisy, jak to vnímáte vy z pohledu trenérů a co na to říkají hráčky?

Možnost prezentovat se na hlavním stadionu a hrát tam utkání je paráda. Částečná odměna za předváděné výkony, práci, atd. Jak pro nás trenéry, tak i pro holky jsou tyto zápasy velkou motivací ukázat se. My máme to štěstí, že vedení Slovanu nám tuto možnost poskytne a my se jak jim, tak divákům musíme odvděčit dobrými výkony a výsledky, aby nás i nadále nechali hrát na hlavním stadionu.

Všímáte si nebo myslíte si, že se daří i v tomto roce více popularizovat ženský fotbal, například i mezi libereckými fanoušky?

Když to vezmu z pozice Slovanu, tak každým rokem se dělá více a více věcí spojených s propagací ženského fotbalu. S tím souvisí již zmíněná možnost hrát na hlavním stadionu. Kolik týmů hraje svá mistrovská utkání na stadionu, kde se zároveň hraje první liga mužů? Natáčí se promo videa k zápasům, prezentujeme se na sociálních sítích. Těch věcí se dělá hodně a samozřejmě i na to bychom chtěli nalákat jak diváky, sponzory, tak i další hráčky, aby se mohl ženský fotbal na Slovanu rozvíjet. Ale vše musí být podpořeno naší dobrou fotbalovou prezentací. Troufnu si tvrdit, že se to zvedá i u ostatních týmů. Je škoda, že třeba Sparta se Slavií nehrají více zápasů na stadionech mužů. A v obecné rovině bych si dovedl představit přímý přenos zápasu první ligy žen v televizi.

Kdybyste měl vybrat jeden zápas z podzimu, se kterým jste byl nejvíce spokojený, a naopak jeden, který se třeba tolik nepovedl, jaký by to byl?

Určitě si ceníme bodu ze Sparty, kde jsme měli v závěru štěstí a podržela nás gólmanka. Nicméně po herní stránce se mi líbil zápas v Brně, kde jsme byli aktivní po celý zápas, vstřelili jsme 5 branek a udrželi nulu. Jako nepovedené hodnotím prohrané domácí utkání, hrané ve Varnsdorfu, právě proti Loko Brnu. Tato prohra nám trochu nabourala plány, nicméně máme před sebou ještě 4 kola a tam si to musíme uhrát. Moc dobře si uvědomujeme, o co se hraje.

Jaký vás čeká program během zimní přestávky?

Od 9. prosince mají holky úplné volno a po novém roce, od 2. ledna, budou plnit individuální plán. Nebudou muset jezdit do Liberce, ale budou nám zasílat záznamy z hodinek ke kontrole a můžou tak plnit tréninky v domácím prostředí. Tato forma tréninku a kontroly se nám už v minulosti osvědčila. A od 16. ledna začneme trénovat společně v Liberci.

Na čem budete nejvíce pracovat? V čem cítíte, že by bylo potřeba se zlepšit?

Těch věcí, na kterých můžeme pracovat a zlepšovat se, je hodně. Postupně se snažíme do tréninku zařazovat právě ty věci, které nás nejvíce trápí. Obecně si myslím, že velké nedostatky máme se zakončením. Dále bychom chtěli zapracovat na stabilizaci výkonnosti.

Očekáváte, že v zimě dojde k nějakým změnám v kádru?

K zásadním změnám nedojde, kádr snad vydrží pohromadě, ale i přesto bych byl rád za mírné okysličení v podobě 2-3 hráček, pro rozšíření kádru a pro zvýšení konkurence. Ta je vždycky vítána, pokud ji vezmete za správný konec. Právě i z pohledu širšího kádru, protože v sezóně se bohužel běžně stane, že několik hráček vypadne z různých důvodů a pak někdy nemáte kam sáhnout. Určitě se na toto téma budeme ještě bavit.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Avled Aura Medical
Mediální partneři
eFotbal Náš region