FC Slovan Liberec | Slovan zakončí základní část ligy domácím zápasem proti Spartě
Menu Další Zavřít Zavřít
28.04.2023

Slovan zakončí základní část ligy domácím zápasem proti Spartě

Šimon Knopp
Liberec - V posledním, třicátém ligovém kole se představí Slovan na stadionu U Nisy proti Spartě. Zatímco Pražané hrají o titul a každý zápas je pro ně extrémně důležitý, liberečtí fotbalisté mohou vstoupit do nedělního utkání v klidu, protože už je jisté, že se vyhnou skupině o udržení. Hrát se bude od 15 hodin, veškeré informace o vstupenkách a bezpečnostních opatřeních naleznete v článku zde.

Online prodej vstupenek

AC Sparta Praha - dramatický duel s Plzní a stejný počet bodů jako Slavia

Spartě aktuálně přísluší v tabulce druhé místo a může se pyšnit celkově nejlepší jarní formou. Ve čtrnácti zápasech totiž ani jednou neprohrála. Body ztratila jen třikrát, a to za remízy proti Sigmě, Slavii a Slovácku. Nastřílela 38 branek a pouze třináct jich inkasovala.

V posledním ligovém utkání se pražští fotbalisté představili v domácím utkání proti Plzni. Jednalo se o vyhrocené a hektické utkání, z kterého nakonec vítězně 2:1 vyšla Sparta, když díky penaltě ve čtrnácté minutě nastavení strhl vedení na stranu domácího celku kapitán Krejčí. O náboji utkání hovoří především počet karet. Bylo uděleno celkem osm žlutých kartónků a dokonce i dva červené. Zápas nedohrál Sparťan Minčev a obránce Plzně Hejda.

Sparta stále živí naději i na zisk tzv. double. Kromě boje o ligový titul (v tabulce je aktuálně na druhé příčce se stejným bodovým ziskem jako Slavia) totiž stále hraje i MOL Cup, kde ji už dělí pouze jediný krok od zisku cenné trofeje. Ve finále se představí proti svému rivalovi, Slavii. Hrát se bude už ve středu 3. května od 19 hodin na letenském stadionu.

Hlavními útočnými hrozbami sparťanského týmu je trio Kuchta, Čvančara a Haraslín. Dohromady nastříleli 30 branek. Nejlépe je na tom Čvančara s Kuchtou, oba mají po 12 brankách a jsou nejlepšími střelci svého týmu. Oproti tomu Haraslín má více asistencí, pro své spoluhráče připravil 5 gólových situacích. V tomto ohledu je v rudém dresu lepší pouze Højer (8). Za zmínku stojí i úctyhodné statistiky kapitána Krejčího, který z pozice stopera nasbíral 11 branek. Jedničkou v bráně je Kovář, který vychytal osm čistých kont.

Ovšem již teď je jisté, že hlavní kouč Brian Priske bude několik svých klíčových hráčů pro nedělní zápas postrádat. V utkání proti Plzni se totiž vykartovali dva obránci Ladislav Krejčí (4 žluté) a Jaroslav Zelený (4 žluté), za červenou kartu si bude trest odpykávat Bulhar Minčev. Nejistý je start i Tomáše Čvančary a Asgera Sørensena (oba zranění). Dlouhodobě nejsou k dispozici ani Čelůstka, Pešek a Mejdr.

FC Slovan Liberec - šest zápasů bez porážky a nejspíš prostřední skupina

Slovan potvrdil v posledním utkání proti Hradci Králové narůstající formu a svého soupeře porazil 2:1. Po vedení o dva góly díky brankám Rondiće a Olatunjiho se už na mladoboleslavském stadionu zdálo, že liberečtí hráči budou moci zápas dohrát v klidu. Ovšem Kodeš vykřesal pro „domácí“ naději, když dokázal devět minut před koncem snížit. Přestože Slovan zahodil ještě několik šancí na skórování, vedení udržel a odjel ze stadionu v Mladé Boleslavi se ziskem všech tří bodů. Kompletní reportáž včetně sestřihu si můžete připomenout na odkazu zde.

Výhra znamenala pro liberecké hráče posun v tabulce až na sedmé místo a zároveň i jistotu vyhnutí se skupině o udržení. Před posledním utkání proti Spartě to tedy vypadá, že Slovan bude hrát prostřední skupinu. Stále existuje teoretická šance na vybojování šestého místa, tedy titulové skupiny. Ovšem tato varianta se pohybuje spíše v rovině teorie, ačkoliv se v některých médiích objevily zavádějící informace, že Slovanu v případě prohry Sigmy proti Baníku stačí nad Spartou jakkoliv vyhrát. Ve skutečnosti je to však tak, že pokud Sigma prohraje, museli bychom k posunu na šesté místo porazit Spartu o deset branek, nebo i méně, pokud Sigma prohraje vyšším rozdílem.

V praxi to znamená například výsledky 6:0 pro Slovan a porážka Sigmy 0:5. V případě rovnosti bodů v tabulce totiž rozhoduje nejprve počet bodů, následně vzájemné zápasy (dvě remízy), poté vyšší počet vstřelených branek ve vzájemných utkáních (3:3), brankový rozdíl v soutěži a následně vyšší počet vstřelených branek v soutěži. Naši hráči tak v posledním kole hrají už spíše jen o umístění mezi sedmým a devátým místem (s Jabloncem totiž máme lepší vzájemnou bilanci). Pokud skončí sedmí nebo osmí, budou v semifinále skupiny o umístění začínat venkovním duelem v neděli 7. května a na stadionu U Nisy odehrají až odvezu v sobotu 13. května.

Slovan v této sezoně proti Spartě již nastoupil dvakrát a ještě s ní ani jednou v základní hrací době neprohrál. V úvodním kole zaskočili svěřenci trenéra Kozla pražské fotbalisty a na jejich domácím stadionu je porazili 2:1. Již ve druhé minutě se trefil Christian Frýdek a v devatenácté minutě si s přispěním Gebre Selassieho vstřelil vlastní gól Zelený, za Spartu pouze korigoval výsledek Daněk. Za brutální zákrok na Vliegena byl vyloučen Kuchta.

V posledním vzájemném duelu se střetly oba celky na stadionu U Nisy. Ve čtvrtfinále MOL Cupu dokázal Slovan, i přes zranění našeho kapitána Gebre Selassieho, v posledních minutách srovnat na 2:2 zásluhou Rabušice a dotáhnout duel až do penalt. V něm se štěstí přiklonilo na stranu letenských a náš tým se musel s českým pohárem rozloučit.

Pokud si nechcete nechat ujít atraktivní souboj se Spartou, přijďte podpořit naše fotbalisty přímo na stadion! Hrát se bude v neděli od 15 hodin. Vstupenku můžete zakoupit bez front online zde nebo v den zápasu na pokladnách stadionu.

Vsaďte si u Tipsportu!

Věříte, že Slovan dokáže Spartu zaskočit? Neváhejte a vsaďte si u našeho prémiového partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Stačí kliknout sem a vybrat si přesný výsledek, střelce branky nebo spoustu dalších možností.

https://www.tipsport.cz/fotbal-liberec-sparta-praha-4622325?comLayer=openCta&pid=11721&sid=13252&bid=1&tid=10845&kwid=22523 Vsaďte si u Tipsportu!

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Ferona RR group service s.r.o
Mediální partneři
Rengl rtm plus