FC Slovan Liberec | Statistiky: Vliegen předvedl supervýkon, Slovanu nešly souboje
Menu Další Zavřít Zavřít
03.04.2023

Statistiky: Vliegen předvedl supervýkon, Slovanu nešly souboje

Redakce
Liberec – Netradiční černé dresy Slovanu přinesly ve Vítkovicích bod za remízu 0:0. Nutno hned na začátek podotknout, že domácí byli, i vzhledem k půlhodinové přesilovce, ve většině herních parametrů úspěšnějším týmem. Mimořádný výkon ovšem vyšvihl brankář Olivier Vliegen, který předvedl řadu zásahů proti střelám z krátké vzdálenosti a nekazil ani přihrávky. Další díl rubriky Statistiky je tu.

Vliegen potřeboval na pátou nulu sezony šest zákroků

Začněme tím, co bylo zjevné na první pohled. Olivier Vliegen se stal hráčem zápasu. Belgický gólman předvedl nadstandardní výkon plný těžkých zákroků, navíc nekazil ani pasy. Z našeho týmu nasbíral vůbec nejvyšší Instat index, který se skládá z komplexních parametrů a je srovnáním příspěvku hráčů k předvedenému výkonu nehledě na post. Vliegen se dostal na hodnotu 240, žádný jiný z libereckých hráčů kromě Christiana Frýdka (207) hranici dvou stovek bodů nepřekonal.

Nulu Slovan udržel poprvé od 5. února, kdy ji v Českých Budějovicích vychytal Hugo Jan Bačkovský. Tentokrát k ní jeho kolega potřeboval hned šest přesných zákroků. Jednou musel skákat, pětkrát zákrok zvládl bez skoku. Hned čtyři střely na něj mířily z krátké vzdálenosti (0-10 metrů), dvě pak ze střední vzdálenosti (10-20 metrů). Čtyři zákroky byly v rámci Indexu kvalifikovány jako „super zákroky.“

Vliegen zároveň obstál také v přihrávkách. Zapsal celkem 89% úspěšnost, pokazil pouze čtyři dlouhé balony z celkových 35 pasů. Nejčastěji si vyměnil míč s Filipem Prebslem, a to osmkrát. V sezoně belgický gólman tasil průměrně 1,33 super zákroku na zápas, měl 72,6% úspěšnost zákroků a celkem pět čistých kont (včetně poslední nuly).

Nejvíce pasů převzal Olatunji, dobře napadal Červ

O tom, jak mimořádný Vliegenův výkon byl, svědčí také statistika počtu očekávaných branek. Baník měl vstřelit podle metriky xG 3,11 gólu, Slovan pak 0,84. Domácí vyhráli na střely na bránu 6:4, liberecké vápno zasypali celkem 101 útoky, z nichž bylo 21 zakončeno. Oběma celkům častokrát chyběla přesnost v zakončení.

Domácí byli zároveň úspěšnějších v soubojích, kterých vyhráli 118 ze 195 (61 %) a lehce také v přihrávkách 80 % ku 79 %, statistický rozdíl byl ovšem v tomto případě nepatrný. Tým trenéra Pavla Hapala držel balon 55 procent času, jednotlivé držení míče trvalo průměrně 15 vteřin.

Ostravané častěji faulovali, nedovolených zákroků posbírali čtrnáct, Slovan pak dvanáct. Dvě žluté karty ovšem obdržel Dominik Preisler a musel duel předčasně opustit. Šancí si Baník vytvořil hned čtrnáct, Slovan pouze dvě.

Z našeho mužstva vyčníval z hlediska úspěšnosti přihrávek Karol Mészáros s Filipem Prebslem (oba 89 %) a také Matěj Valenta, který po příchodu na hřiště nezkazil ani jednu z jedenácti nabídek spoluhráčům. Klíčové pasy vymysleli Frýdek a Doumbia. Nejvíce pasů, jako tradičně, převzal Olatunji, celkem jich bylo 48. V napadání byl nejúspěšnější Červ (celkem šest úspěšných pokusů). Z hlediska vyhraných soubojů se jako jediný dostal přes padesát procent Dominik Plechatý (56 %).

Tipovací soutěž

Bude doplněno později.

Fanouškovská tipovací soutěž pro sezonu 2022/2023 probíhá ve facebookové skupině Fanoušci FC Slovan Liberec. Pokud nevyužíváte Facebook, můžete se přihlásit na tomto mailu.

Další podrobné statistiky naleznete v sekci Statistiky na webu.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Ferona Ermeg
Mediální partneři
Beat radio eFotbal