FC Slovan Liberec | TOP zápasy roku 2023: duely proti favoritům i jednoznačné výhry
Menu Další Zavřít Zavřít
27.12.2023

TOP zápasy roku 2023: duely proti favoritům i jednoznačné výhry

Šimon Knopp
Liberec - S blížícím se koncem roku pro Vás máme dva speciální články, ve kterých zavzpomínáme na některé krásné momenty, které jste letos mohli zažít se Slovanem. V tomto článku se zaměříme na nejlepší zápasy, dle výberu naší redakce. Vzpomínáte si na infarktový závěr zápasu se Slavií, formu v nadstavbě či domácí dominanci proti Plzni?

Dramatický závěr zápasu se Slavií a zisk bodu

Naším prvním vybraným zápasem je duel proti Slavii, ovšem ještě z minulé sezony. Slovan se tehdy vybičoval k bojovnému výkonu a v domácím prostředí srdnatě vzdoroval, tehdy v tabulce první, Slavii. A to i přes absenci několika důležitých fotbalistů, jako byl například Gebre Selassie či Mikula.

Vstup do zápasu se povedl hráčům v modrobílých dresech ideálně, protože již ve 26. minutě otevřel skóre Červ, když jeho pokus ztečoval Ogbu a balón skončil za zády Koláře. Bohužel o čtyři minuty později srovnal Olayinka a skóre bylo znovu nerozhodné.

V 65. minutě dostal k dispozici pokutový kop po faulu Ndefeho Mick van Buren a dokázal ho proměnit. Vše nasvědčovalo tomu, že si Slavie dokáže výsledek pohlídat a odjede z Liberce se všemi body. Avšak v 88. minutě neudržel nervy na uzdě Olayinka a po červené kartě musel opustit hřiště. Slovanu svitla naděje. V páté minutě nastavení se za obranou zjevil Olatunji a ve velké šanci neselhal. Překonal Koláře a rozjásal fanoušky na stadionu U Nisy. Slovanu se podařilo v samotném závěru srovnat a nakonec i remizovat s pražským celkem 2:2.

Výhra nad Hradcem v nadstavbě

V jarní nadstavbě se Slovanu dařilo a po postupu přes České Budějovice, které v druhém zápase porazil 4:0, nastoupil v boji o sedmé místo proti Hradci. Právě úvodní utkání, hrané v Mladé Boleslavi, se dostalo do našeho výběru. Hlavním důvodem je, že asi málokdo čekal, že by Slovan mohl navázat na duel s Budějovicemi a svého soupeře, tentokrát papírově silnějšího, porazit stejným rozdílem. Ovšem skutečně tomu tak bylo...

Odhodlání libereckých hráčů dokráčet si pro finanční prémii a lepší nasazení do poháru bylo vidět od prvních minut. Již po čtvrt hodině hry dostal balón do sítě Ghali, branka mu nakonec nebyla uznána z důvodu ofsajdu, ale to ho dlouho mrzet nemuselo. O čtyři minuty později totiž Olatunji zužitkoval přihrávku za obranu a poslal Liberec do vedení 1:0. Do konce poločasu na něj navázal Frýdek a těsně před odchodem do kabin přidal svoji druhou trefu Olatunji. Utkání bylo již téměř rozhodnuto, finální tečku přidal v 88. minutě Pourzitidis a uzavřel na konečných 4:0 z pohledu Slovanu.

Vítězství nad Plzní s udrženým čistým kontem

Zápas, jenž nemůže v našem výběru chybět. Svěřenci trenéra Luboše Kozla se trápili. Po nelichotivé porážce s Karvinou přišel dobrý výkon proti Slavii, ovšem ani ten nebyl oceněn bodovým ziskem. Slovan se v tabulce nacházel na desáté pozici, naopak Plzeň držela třetí příčku s dvoubodovou ztrátou na druhou Slavii. Následovala reprezentační přestávka a cíl byl jednoznačný, připravit se na nadcházející duel s Plzní a obrat favorita v domácím zápase o body.

Proti Plzni naskočil do brány Hugo Jan Bačkovský, který nahradil od zápasu s Karvinou Vliegena. Nechyběla tříčlenná obrana ve složení Mikula, Chaluš a Pourzitidis. Na krajích a v záložní řadě nastoupili Ghali, Červ, Žambůrek a Preisler. V útoku se pohyboval ofenzivní trojzubec Frýdek, Tupta a Kulenović. Náš soupeř musel řešit jednu zdravotní komplikaci, a to sice, že zraněného Staňka nahradil v brance Tvrdoň.

To se nakonec ukázalo jako jeden z nejzásadnějších momentů. Plzeňský gólman působil mezi třemi tyčemi trochu nejistě a naši fotbalisté toho dokázali skvěle využít. Skóre otevřel již v 17. minutě Tupta, jenž překvapil gólmana skákající střelou zpoza vápna. Přestože se Viktoriáni snažili srovnat, nedařilo se jim to a naráželi na nepřesnosti v zakončení či dobře chytajícího Bačkovského.

Po změně stran znovu udeřil Slovan. V 67. minutě využil brejkový únik Tupty zakončený centrem Kulenović a zvýšil na 2:0. Čtyři minuty před koncem přidal definitivní tečku Červ, jenž včas zareagoval na odražený balón a dorážel do prázdné brány. V nastavení dokonce čtvrtou branku přidal Rabušic, ale po ofsajdu byl gól odvolán a Slovan se musel spokojit „pouze“ s vítězstvím o tři branky.

Zápas s Plzní byl důležitý hned z několika důvodů. Jednak se jednalo o prolomení bodového půstu, který nastartoval Slovan k velmi dobrým výkonům - liberečtí fotbalisté v následujících sedmi duelech prohráli pouze jednou. Navíc se jednalo o druhé čisté konto v sezoně. To výrazně pomohlo k sebevědomí obrany, jež v předcházejících třech duelech inkasovala hned jedenáckrát. Za třetí se Slovanu povedlo zvítězit v domácím prostředí před libereckými fanoušky, a vynahradit jim tak předchozí nezdary...

Další zápasy

Samozřejmě nemůžeme do článku vměstnat všechny vydařené duely, ale za zmínku určitě stojí i čtvrtfinálové pohárové utkání proti Spartě. V něm chyběl pouze malý kousek a trochu více štěstí v penaltách. Fanouškům se dále možná vybaví i přestřelka 5:3 se Zlínem z letošního prosince...

Pokud nechcete o další zápasy přijít a stále nemáte permanentku, můžete využít nabídky na jarní část ligy - více na odkazu zde!

Jaký letošní zápas byl podle Vás úplně nejlepší? Hlasovat můžete ve fanouškovské skupině na Facebooku.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Bazén Liberec Hennlich
Mediální partneři
Náš region Rádio Impuls