FC Slovan Liberec | Trenér Luboš Kozel: Liga je abnormálně vyrovnaná, mužstvo chceme doplnit
Menu Další Zavřít Zavřít
03.01.2023

Trenér Luboš Kozel: Liga je abnormálně vyrovnaná, mužstvo chceme doplnit

Šimon Knopp
Liberec - Fotbalisté Slovanu již znovu pilně trénují a připravují se na jarní část sezony. Vše diriguje z pozice hlavního trenéra Luboš Kozel, který poskytl novinářům rozhovor týkající se nejen podoby kádru pro druhou část sezony, ale i ambicí našeho týmu.

Slovanu patří v tabulce deváté místo s jednadvaceti body. Jaká je to výchozí pozice pro jaro?
Asi průměrná. Všichni ví, že liga je abnormálně vyrovnaná. Máme tři body na čtvrté místo, dva body na dvanácté. Jeden zápas může mužstvo někam vystřelit nebo zase sestřelit. Takže se dá říct, že de facto kromě třech prvních mužstev, se začíná od znova.

Jak bude odlišná příprava v porovnání s ostatními roky? Končilo se před Mistrovstvím světa v Kataru a už 29. ledna startuje liga...
My jsme to měli trochu odlišné než ostatní mužstva. Ještě po reprezentační pauze jsme hráli pohár, takže jsme jeli o trochu déle. Poté jsme hráli ještě Tipsport Cup, takže do devátého prosince jsme měli normální tréninkový režim. Teď jsme měli tři týdny volno, v posledním týdnu už ale měli kluci individuální program. Od včerejška máme čtyři týdny do ligy. Tím pádem je to kratší, trošku atypická zimní příprava.

A odlišná je asi zatím i z hlediska počasí, že?
Ano, to je zase plus. Kluci nechodí na umělé hřiště rádi, ale začali jsme na přírodní trávě. Doufám, že to podle předpovědi vydrží celý týden. V pondělí pak odlétáme na Maltu, takže tohle je zatím plus.

Liberec budou čekat na Maltě tři přípravné zápasy. Bude to ideální prověrka před ligou?
To se uvidí. Vždycky říkám, že to, jaká je nebo byla příprava, ukáže až liga. Samozřejmě vždycky chcete hrát zápasy, aby vás to prověřilo, mohli jste si něco zkusit... Z tohoto pohledu věřím, že to budou dobré zápasy, které nám pomůžou.

Jak jiný bude Liberec pro jaro? Kádr není třeba tolik odlišný, ale výrazné odchody van Burena, Talovjerova...
To, jak bude jiný, ještě asi ukáže čas. Samozřejmě odchod minimálně těchto dvou hráčů, vlastně i Honzy Matouška, který, když byl zdravý, také nastupoval většinou s touto dvojicí v základní sestavě, bude určité oslabení. My se na to snažíme nějak reagovat, abychom mužstvo třeba na těchto postech doplnili.

Jak jste to vnímal, když jste se dozvěděl, že tito hráči končí?
U Maxe nějaké signály byly, že by si ho Slavia stáhla, do přípravy minimálně. Uvidí se, jak to s ním bude dál. U Micka to byla asi trošku větší rána, protože tam byly informace, že k tomu spíše nedojde, ale po poháru k tomu najednou rychle došlo. Takže to byl trošku blesk z čistého nebe. Ale máme nějaký čas na to reagovat a uvidíme, jak se nám to podaří.

Vy už jste v Liberci rok a kus. Zvykl jste si na to, že zde dochází k pravidelné obměně kádru?
Vím, že to je nějaká daň za to, že ti hráči jsou tady třeba na hostování. Nejsme pány té situace. Na druhou stranu, to, že si je stáhli, svědčí o tom, že tady podávají dobré výkony, že jim to sedlo, a že je třeba o ně zájem i v lepším klubu.

Budete hodně trvat na tom, aby za ně přišly náhrady?
Myslím si, že za tu dobu, co jsem tady, se vše řešilo na úrovni shody více lidí v klubu. Řešení bylo zatím vždy docela rozumné. To znamená, že ti co přišli, se tady většinou uplatnili.

Zpátky se vrátil Christ Tiéhi, což může být jakási náhrada za Maxe. Proč si myslíte, že mu to ve Slavii úplně nedopadlo? A co znamená jeho návrat pro vás?
Na to byste se museli zeptat ve Slavii. Za mě, co jsem viděl, tak i ve Slavii byl platným hráčem. Ale asi tam samozřejmě byly nějaké ekonomické podmínky a Slavia si je vyhodnotila tak, že pro ně Christ není momentálně priorita. Vím, že chtějí spíše útočné hráče a na tento post třeba někoho mají. Proto si myslím, že tu opci neuplatnili. Pro nás, když tady hrál, byl velice platný hráč. My momentálně na tento post nějaké fotbalisty máme a uvidíme, jestli tady vůbec Christ na jaře bude. Může se stát, že nepůjde do Slavie, ale třeba někam jinam, protože si určité jméno udělal.

Matěj Valenta zůstává ve Slovanu, jak to je pro vás důležité a co vám na podzim ukázal?
Myslím si, že ukázal, že to je hráč, který nám může pomoct. Cítí to tak, že dává přednost tomu, že tady může hrávat. Je v kádru jednadvacítky, kterou čeká v létě EURO. Pro mladé hráče je důležité, aby hráli a jestli tady bude pokračovat, budu rád.

Podaří se nahradit veškeré emoce, které na hřišti dávali Max a Mick?
Jak jsem už řekl, mužstvo doplnit chceme. V tom složení, v jakém jsme dneska, věřím, že na konci zimního přestupového období nebudeme, že do ligy půjdeme s některými hráči navíc.

Je pro vás reálné bojovat o poháry a top šestku, jak o tom mluvili sami hráči?
Zas to ukáže to jaro. Já jsem rád, že v mužstvu se to tak vnímá a cítí, to je správné. Vždycky by měli mít hráči i celý tým motivaci být co nejvýše. My víme, že na konci podzimu jsme absolutně zbytečně prohráli některé zápasy venku. Ty kdybychom zvládli, tak můžeme být tam, kde je dneska Olomouc, na čtvrtém místě. Ale to se musí všechno sejít, hráči být zdraví, ve formě a mužstvo musí ze zápasů vytěžit maximum, což se nám nepovedlo.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Mattoni Recovera
Mediální partneři
Rádio Impuls Beat radio