FC Slovan Liberec | Moravský trip zakončí Slovan středečním utkáním proti Sigmě Olomouc
Menu Další Zavřít Zavřít
30.08.2022

Moravský trip zakončí Slovan středečním utkáním proti Sigmě Olomouc

Tomáš Honzejk
Liberec - Slovan čeká vložené středeční kolo na Andrově stadionu proti domácí Sigmě Olomouc. Jelikož o víkendu hráli svěřenci Luboše Kozla v Uherském Hradišti, rozhodl se realizační tým nevracet zpět na sever Čech a zůstat s hráči na Moravě. Kolik bodů si modrobílí z tohoto moravského tripu přivezou? Zatím mají tři, o další budou bojovat ve středu od 17:30.

SK Sigma Olomouc - čtyři ligové zápasy, jeden vstřelený gól

Náš příští soupeř se momentálně nenachází v ideálním rozpoložení. V prvním kole sice Sigma překvapila fotbalovou veřejnost, když vyloupila ostravský Baník jednoznačným výsledkem 3:0, ale to jsou zatím jediné body, které svěřenci trenéra Jílka získali do tabulky. Poté totiž následovala domácí prohra s nováčkem z Brna 0:2, stejným výsledkem skončilo také utkání proti Spartě na pražské Letné. Další domácí zápas hrála Olomouc se Slováckem. Tomu sice vstřelila gól, ale soupeř skóroval dvakrát a domácí Sigma tak prohrála 1:2. Zatím posledním ligovým utkáním byl víkendový souboj v Mladé Boleslavi proti Hradci Králové. V poměrně vyrovnaném utkání bylo znát vyloučení Vraštila ze 42. minuty. Hradec přesilovku využil a zvítězil 1:0.

"Je to fakt špatné. Když se vám daří, tak by vám tam něco spadlo hned. My jsme ale v opačné pozici. Jsme trochu v křeči. Snažíme se to odbojovat a za tu poctivost by se to štěstí mohlo trochu vrátit zpět k nám. Když v tomhle nasazení budeme pokračovat, tak nějaká kvalita na to, abychom zápasy zvládali bodově, tady je," okomentoval porážku s Hradcem pro klubový web Sigmy Filip Zorvan. Jeho nadřízený Václav Jílek ho doplnil. "Zejména v posledních dvou zápasech víra a ochota porvat se o výsledek za nepříznivého stavu nebyla téměř vůbec žádná. Vyříkali jsme si to. Proti Hradci to vidět bylo. Od toho výkonu se odrazit můžeme, ale taky je potřeba dávat góly a být nebezpečnější, abychom si mohli dojít pro body hned proti Liberci."

Po pěti ligových kolech se tak Sigma nachází až na 13. místě tabulky. Na svém kontě má tři body za již zmiňovanou jednu výhru a čtyři porážky při negativním skóre 4:7. Stejně bodů mají i poslední Pardubice, na desátou příčku zaručující umístění v prostřední skupině, ale ztrácí pouhé dva body. Na skupinu o titul pak bodů pět. Nejlepšími střelci týmu jsou s jedním gólem Filip Zorvan, Juraj Chvátal a Mojmír Chytil. Stejně tak po jedné asistenci mají Zorvan s Chvátalem a na jeden gól přihrál také Pavel Zifčák. První tři zápasy se postavil do brány Matúš Macík, ve kterých vychytal jedno čisté konto. Poté se zranil a trenéru Jílkovi tak pro souboj s námi nebude k dispozici. Jeho místo zaujal Jakub Trefil. Domácí kouč bude postrádat také Lukáše Vraštila pro červenou kartu z posledního utkání.

Nejzajímavější změny v kádru:

Roman Hubník, obránce (ukončení kariéry)

Jan Stejskal, brankář, Olomouc → Slavia → Liberec (hostování)

Kryštof Daněk, záložník, Olomouc → Sparta (přestup)

Filip Zorvan, záložník, Karviná → Olomouc (přestup)

Lukáš Vraštil, obránce, Zlín → Olomouc (přestup)

FC Slovan Liberec - bohatým bere, chudým dává

Výkony našeho mužstva zatím připomínají postavu legendárního anglického zbojníka Robina Hooda, který bohatým bral a chudým dával. Stejně tak totiž vypadají dosavadní výsledky svěřenců Luboše Kozla. V prvním kole překvapivě zvítězili na Spartě 2:1. Poté přišla vysoká domácí výhra s Teplicemi 5:1, která asi jako jediná nezapadá do tohoto příběhu. Následoval špatný první poločas a dohánění výsledku proti Pardubicím, kde Slovan padl 1:2. Domácí velmi dobrý výkon proti Českým Budějovicím, které šťastně vyrovnaly na 1:1 v poslední minutě a poslední ligový souboj na hřišti favorizovaného Slovácka. V něm rozhodl konec první půle a začátek druhé, kdy si Slovan vytvořil dvougólový náskok, který se ztenčil po sporné penaltě, ale ve zbytku zápasu hráči vybojovali cenné vítězství 2:1.

"Přibližně do 30. minuty jsme měli zápas pod kontrolou. Domácí nevystřelili na bránu. Od 30. minuty jsme kazili více. Nicméně před půlí se nám podařilo dát gól a minutu na to si vynutili červenou kartu pro soupeře, což určilo ráz druhého poločasu. Vstup byl od nás opět dobrý a aktivní. Dali jsme druhou branku a měli ještě jednu šanci. Vyvíjelo se to tak, že se nám nemůže skoro nic stát. Pak ale přišla penalta, která vrátila Slovácko do hry a s námi trochu zacloumala," hodnotil utkání v Uherském Hradišti trenér Kozel. "Jsem rád, že jsme to tentokrát zvládli dotáhnout do konce, i když to bylo z naší strany zbytečně zkomplikované ve druhém poločase, kdy jsme hráli o jednoho hráče navíc, ale za dva dny se na to nikdo ptát nebude," doplnil ho kapitán Gebre Selassie.

„Po utkání na Slovácku jsme chtěli co nejlépe regenerovat a šetřit síly, proto jsme zůstali na Moravě v příjemném prostředí lázeňských Luhačovic. Poctivě jsme se připravovali na tým Olomouce a také naplno využili výborné podmínky pro regeneraci v hotelu. I když náš soupeř nemá momentálně dobrou výsledkovou sérii, víme, že se jedná o kvalitní celek. Poslední zápasy Olomouce mohly skončit klidně opačným skóre a třeba v posledním zápase s Hradcem dokázala Sigma zatlačit soupeře i v devíti hráčích v poli. Tým Olomouce disponuje zajímavým mixem zkušených hráčů – např. Breite, Beneš, Navrátil, a talentovaných mladíků – Růsek, Chytil, Zmrzlý a další. Očekáváme další těžké utkání o důležité ligové body a napínavý souboj až do konce zápasu. „Anglický“ týden jsme začali na Slovácku skvěle, bylo by fajn v tomto výsledkovém trendu pokračovat. Naši fanoušci byli na Slovácku hodně slyšet, čeká je další dlouhý výjezd na Moravu, takže jim chceme výsledkem i výkonem udělat radost,“ vzkazuje z Moravy asistent trenéra Jakub Harant.

Po pěti odehraných ligových kolech se Slovan vyhřívá na druhé příčce tabulky hned za vedoucí Slavií (čtvrtá Plzeň má však o zápas méně). Tři výhry, jedna remíza a jedna prohra znamenají zisk deseti bodů. K tomu všemu pozitivní skóre vstřelených a obdržených branek v poměru 11:6. Hned o pět z nich se postaral zatím nejlepší střelec ligy, nizozemský útočník Mick van Buren. Na dvě branky pak přihrál Christian Frýdek, který vede týmovou statistiku v tomto ohledu. Zatím do všech utkání se postavil mezi tři tyče Belgičan Olivier Vliegen. Čisté konto prozatím sice neudržel, ale svými výkony týmu rozhodně pomáhá.

Vsaďte si u Tipsportu!

I v utkání proti Olomouci si můžete vsadit u našeho prémiového partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Například jestli vstřelíme branku jako první? Také na to si můžete vsadit na tomto odkazu, kde najdete i spoustu dalších možností.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kristýna Procentrum
Mediální partneři
eFotbal Beat radio