FC Slovan Liberec | Slovan poměří síly s věhlasným Partizanem Bělehrad
Menu Další Zavřít Zavřít
28.01.2019

Slovan poměří síly s věhlasným Partizanem Bělehrad

Redakce
Turecko/Liberec - Partizan, Hrobaři, Parní válec. Slovan narazí během tureckého soustředění na aktuálně třetí celek srbské nejvyšší soutěže. Utkání s klubem z Bělehradu by mělo, pokud se nezmění počasí, začít s úderem pondělní třinácté hodiny středoevropského času.

Partizan už od října 1945

Společně s Crvenou zvezdou patří Partizan mezi nejznámější srbské kluby. Založen byl po konci druhé světové války důstojníky z Jugoslávské lidové armády a od té doby se stal celkem sedmadvacetkrát vítězem národní ligy a čtrnáctkrát zvítězil i v domácím poháru.

Mezi největší úspěchy klubu patří také účast ve finále Ligy mistrů (Pohár mistrů evropských zemí) v roce 1966. Partizan tehdy podlehl Realu Madrid 1:2. V Jelen Superlize uspěli černobílí naposledy roku 2015, v aktuálním ročníku okupuje prozatím třetí příčku tabulky.


Logo FK Partizan

Srbský klub má mnoho příznivců, a to nejen v Srbsku, ale i v Černé Hoře či Bosně a Hercegovině. Tomu odpovídá i kapacita stadionu s 32 710 místy. Jejich hlavním rivalem je FK Crvena Zvezda, zápasy mezi těmto kluby je známé jako „Věčné derby“ („Derby Jižní Evropy“ nebo „Bělehradské derby“). V roce 2009 dokonce bylo britským deníkem Daily Mail vyhodnoceno jako čtvrté největších derby fotbalových rivalů všech dob. Partizan je proslaven také svou mládežnickou akademií, která je považována za jednu z nejlepších v Evropě.

Brankářskou jedničkou Partizanu je Vladimir Stojkovič, nejproduktivnějším hráčem pak kapverdský útočník Ricardo Gomes, který se na nachází na děleném třetím místě produktivity nejvyšší srbské soutěže.

S Partizanem se Slovan utkal i během minulé zimní přípravy (téměř na den stejně, 29. ledna, pozn. red.). Tehdy vyhrál 2:1 zásluhou branek Martina Graiciara a Milana Kerbra.

PARTIZAN BĚLEHRAD - SLOVAN LIBEREC 1:2 (0:1)

Partizan: 61 Jovičić, 4 Vulićević, 15 Marković, 30 Mitrović, 33 Antonov, 14 Vakulko, 21 Jevtović, 7 Tošić, 10 Janković, 18 Ivanović, 99 Jovanović Đorđe.
Náhradníci: 1 Trnić, 5 Bošnjak, 8 Đilas, 13 Nišić, 86 Jovanović Strahinja, 11 Đerlek.

FC Slovan: Hladký - Mikula (46. Coufal), Vuklišević (46. Köstl), Kačaraba, Kerbr – Dorley (C), Folprecht (46. Breite), Wiesner, Voltr - Potočný, Pulkrab (46. Graiciar).
Náhradníci: Hasalík, Knejzlík, Ulbrich.

Branky: 88. Tavamba - 6. Kerbr, 77. Graiciar


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Ermeg Procentrum
Mediální partneři
Hattrick rtm plus