FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: FCSL - Hradec Králové 2:3
Menu Další Zavřít Zavřít
26.05.2023

Slovan v gólové přestřelce s Hradcem prohrál, přesto se raduje z vítězství Skupiny o umístění!

Šimon Knopp
Liberec - V posledním ligovém zápase letošního ročníku české nejvyšší fotbalové soutěže hájili liberečtí fotbalisté proti soupeři z Hradce Králové vysoký náskok 4:0 z úvodního utkání finále Skupiny o umístění. Průběh duelu na stadionu U Nisy nasvědčoval v další vítězství Slovanu, ale branky Doumbii a Tupty nakonec na vítězství nestačily a liberečtí fotbalisté prohráli 2:3. V součtu ovšem ovládli celou nadstavbu a kromě konečného sedmého místa se mohou radovat i ze zisku finanční prémie i automatické kvalifikace do 3. kola MOL Cupu.
F2, pátek 26.5.2023, 18:00, U Nisy
FC Slovan Liberec FC Slovan Liberec
2:3
(1:0)
FC Hradec KrálovéFC Hradec Králové
FC Slovan Liberec:

Bačkovský - Plechatý, Prebsl, Pourzitidis, Mikula (C) -Polyák (46. Ghali), Frýdek (46. Lexa), Červ, Doumbia (55. Varfolomejev) - Olatunji (80. Rabušic), Tupta (65. Kozák)

Náhradníci: Vliegen - Ndefe, Preisler, Lehoczki, Lexa, Michal, Varfolomejev, Ghali, Kozák, Rondić, Rabušic

FC Hradec Králové:

Vízek – Kodeš, Čech (62. Rada), Smrž – Gabriel, Koubek (77. Hlaváč), Kučera, Ryneš – Kubala, Vašulín, Trusa (88. Baloun)

Náhradníci: Reichl - Baloun, Hlaváč, Klíma, Leibl, Rada, Novotný

Branky: 22. Doumbia, 57. Tupta - 52. a 81. Trusa, 78. Kubala

Žluté karty: 43. Polyák - 60. Čech, 75. Ryneš, 84. Rada

Rozhodčí: F. Kotala - P. Antoníček, K. Mikeska; VAR: M. Křepský AVAR: A. Horák


Diváci: 1758

Reportáž

Výkop utkání obstarali hosté a po úvodní opatrné pětiminutovce zahrozil po rohu Vašulín. Jeho hlavičku na zadní tyči dokázal zablokovat dobře postavený Pourzitidis. Liberecký tým zahrozil poprvé v 15. minutě, a to rovněž z rohového kopu. Po odraženém míči se snažil odhlavičkovat balón pryč z vápna Gabriel, ale netrefil ho přesně a ohrozil svého kolegu v brance, Vízka. Hradecký gólman musel reflexivně zasáhnout a vyškrábnout míč z brankové čáry. Následoval rychlý brejk hostů, ale přečíslení 4 na 2 nedokázali dobře vyřešit a po zblokované střele následoval pouze odkop od brány.

O pár minutek později se skóre již měnilo. Mohamed Doumbia využil zaváhání jednoho z hradeckých fotbalistů a odebral mu míč těsně za vápnem. Fotbalista z Pobřeží Slonoviny se příliš nerozpakoval a ze slibné pozice okamžitě vystřelil. Jeho přesný pokus směřoval do levé části branky a Vízek byl bez šance, 1:0. Ve 35. minutě dopravili hosté míč do sítě, ale až po odpískání faulu jednoho z útočících fotbalistů a branka tedy nemohla být uznána. Hradec se nevzdával a snažil se ještě do konce poločasu alespoň srovnat. Nepříjemnou střelu Kučery asi z 20 metrů musel řešit Bačkovský, ale i s pomocí obránců si dokázal poradit.

Druhou půli načal další šancí již ve 47. minutě tvrdou střelou Červ, ale jeho projektil mířil pouze nad břevno. Na druhé straně hřiště zakončoval Kubala, avšak ani on neuspěl, protože jeho pokus směřující mezi tři tyče trefil Prebsla. V 52. minutě propadl centr Smrže až ke Koubkovi, který ramenem sklepl balón pro osamoceného Mateje Trusu, ten nezaváhal a sám před brankářem vystřelil prudce pod břevno, 1:1. Netrvalo dlouho a Slovan si vzal vedení zpět. Po rychlém brejku, který vedli Olatunji s Ghalim, předložil druhý jmenovaný přihrávku na osamoceného Ľubomíra Tuptu. Slovenský útočník měl před sebou odkrytou bránu a velkou šancí nepohrdl, 2:1.

V 67. minutě zahrozil střídající Kozák, který ve velmi dobré pozici ve vápně střílel mezi nohy Vízka. Už to vypadalo, že balón skončí v síti, ale gólman Hradce v pádu nakonec rukou poslal míč na roh. V 76. minutě si vzal na starost rozehrávku standardní situace Lexa. Rozhodl se vystřelit a jeho načechraný pokus zastavilo až břevno. Zdálo se, že Hradci docházely síly, ale z ničeho nic přišel vyrovnávací gól. Na centr si naskočil nikým nehlídaný Filip Kubala a z malého vápna se hlavičkou nemýlil, 2:2.

Netrvalo dlouho a viděli jsme další branku, i tentokrát na straně Hradce. Plechatý prohrál hlavičkový souboj a Matej Trusa se ocitl v samostatném úniku na gólmana. Tváří v tvář Bačkovskému uspěl a poslal Hradec do vedení 3:2. Čtyři minuty před koncem mohl srovnat Rabušic, protože sám ve vápně zakončoval z voleje centr placírkou. Jeho pokus směřující k tyči ale skvěle vyškrábl Vízek.

V utkání bohatém na šance i branky jsme již další změnu stavu neviděli a Slovan prohrál s Hradcem 2:3. Nicméně liberecké fotbalisty porážka mrzet příliš nemusela, protože díky vysoké výhře v posledním duelu se mohli liberečtí fotbalisté radovat z vítězství finále ve Skupině o umístění. Celkově tedy Slovan Liberec obsadil v sezoně 2022/23 sedmé místo a rovněž dokázal vybojovat finanční prémii a automatickou kvalifikací do 3. kola MOL Cupu.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Stanislav Hejkal (FC Hradec Králové): „Do zápasu jsme vstoupili s tím, že nemáme co ztratit. Dvojutkání se rozhodlo již posledně, v našem azylu v Mladé Boleslavi, protože minulý zápas jsme absolutně nezvládli, jako jeden z mála v této sezoně. Jsem rád, že jsme to tady obrátili a zvítězili. Vždy je dobré, když sezona končí vítězně a my jsme to dnes dokázali. Jak jsme k tomu přišli? Viděl bych to tím, že jsme hráli systém na čtyři obránce a nasadili do hry pět útočníků, všechny, co máme. Útočníci byli znát, byli rychlí a hráli směrem dopředu. Dali jsme tři góly venku a tím jsme vyhráli.“

Luboš Kozel (FC Slovan Liberec): „Když to řeknu na rovinu, jsem trochu zklamaný z toho výsledku. Měli jsme to rozehrané tak, abychom to doma zvládli, minimálně remízově, spíše vítězně. Samozřejmě máte trošku v hlavě náskok z prvního zápasu a myslím si, že hlavně do defenzivy jsme dnes nebyli tolik důslední jako třeba v minulých utkáních. Dnes nás z toho Hradec dokázal ztrestat. To je trošku taková kaňka. Přesto si myslím, že většinu zápasu výkon nebyl špatný, ale výsledek dnes není... Z pohledu dvojzápasu jsme šťastní, skončili jsme na sedmé příčce, což byl cíl. Jediné, co mě mrzí je, že jsme se s fanoušky nerozloučili lepším výsledkem.“


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kraintek Ermeg
Mediální partneři
Náš region rtm plus