FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: Teplice - FCSL 2:0
Menu Další Zavřít Zavřít
05.05.2024

Slovan prohrál v Teplicích 0:2 a v odvetě bude muset dotahovat

Adam Žatečka
Teplice/Liberec - V prvním zápase bitvy o krále severu a také nadstavby čekal na Slovan souboj v Teplicích. S neoblíbeným soupeřem ze Stínadel nedokázala parta Luboše Kozla v probíhajícím ročníku zatím vyhrát. A to bohužel platilo i tentokrát. V prvním poločase, který byl spíše opatrný, nedokázal nikdo skórovat. I přes větší aktivitu Libereckých v obou poločasech se ale dvakrát radovaly Teplice a to po gólech Fily a Havelky. Do odvety, hrané příští týden, tak půjde Slovan s dvougólovou ztrátou.
S1, neděle 5.5.2024, 15:00
FK Teplice FK Teplice
2:0
(0:0)
FC Slovan LiberecFC Slovan Liberec
FK Teplice:

Ludha - Mićević, Krišfaluši, Knapík - Švanda (86. Radosta), Jukl, Trubač (86. Havelka), Mareček (C), Labík - Fila, Gning (68. Čerepkai)

Náhradníci: Grigar, Němeček - Tsykalo, Havelka, Radosta, Čerepkai, Bílek, Bednár

FC Slovan Liberec:

Bačkovský - Mikula (C), Chaluš, Pourzitidis - Fukala, Tetour (60. Doumbia), Prebsl, Preisler (60. Višinský) - Tupta (83. Rabušic), Kulenović (75. Horský), Ghali

Náhradníci: Vliegen - Lehoczki, Doumbia, Varfolomejev, Kok, Višinský, Horský, Letenay, Rabušic

Branky: 57. Fila, 90.+2 Havelka

Žluté karty: 26. Gning, 45.+2 Kričfaluši - 32. Mikula, 88. Doumbia

Rozhodčí: J. Všetečka - J. Kubr, L. Ratajová; VAR: O. Berka, AVAR: M. Volf


Reportáž

První střelu na branku si připsal Liberec. Po efektivní patičce Tupty se k zakončení uvnitř vápna dostal Ghali. Jeho pokus na přední tyč byl ale příliš slabý a teplického brankáře neohrozil. K další střele, tentokrát zpoza vápna, se odhodlal Pourzitidis. Rána řeckého obránce byla však zblokována na roh. Hra se poté vyrovnala a hrálo se tvrdě, několikrát došlo i k ošetřování. Liberec se sice snažil více útočit, ale žádná akce gól nepřinesla a tak první půle skončila 0:0.

Druhý poločas začal opět lépe pro Liberecké. Po zpomaleném protiútoku nabil Ghali Tuptovi. Slovenský útočník si připravil míč do lepší pozice a nebezpečně vypálil, bohužel však pouze do tyče. Následně pronikl do pokutového území Ghali, místo střely ale zvolil přihrávku a to se ukázalo jako špatné řešení, teplická obrana si poradila. Jenže to byl tým ve žlutých dresech, který se radoval jako první. Daniel Fila dlouho táhl míč, téměř od poloviny hrací plochy, až se dostal k vápnu. Moc se nerozpakoval a dělovkou do šibenice překonal Bačkovského.

Liberec nechtěl složit zbraně a nadále útočil. Žádné zakončení ale nepřicházelo. Při jednom z útoků, ale přišla nepříjemná situace. Višinský přihrával Kulenovićovi před branku, liberecký útočník nepěkně narazil do tyče a po ošetření musel být střídán. V další příležitosti se objevil Višinský, ten se skvěle uvolnil ve vápně a postupoval k bráně. Při průniku byl ale sražen a liberečtí se dožadovali penalty, ta se však nepískala. Z následného rohu dvakrát zakončoval Chaluš, celá akce ale skončila ofsajdem, ve kterém byl Mikula.

Opět to ale byli skláři, kteří skórovali. Spoustu prostoru dostal Filip Havelka a znovu střelou z velké dálky, do šibenice, překonal libereckého brankáře. Zajistil tak svému týmu výhru a hlavně dvoubrankový náskok do odvety.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Zdenko Frťala (FK Teplice): „Liberec ukázal, že má kvalitní tým, který pomýšlel na první šestku. Vstřelili jsme dva nádherné góly a uhráli jsme důležité vítězství 2:0. Před každým zápasem apeluji na hráče, aby se pokoušeli o střely ze střední vzdálenosti. Takhle krásné branky byly odměnou i pro skvělé fanoušky. Pořád je to ale jen jeden zápas. Víme, že nás v Liberci nečeká nic jednoduchého.“

Luboš Kozel (FC Slovan Liberec): „Spokojený být nemůžu, protože výsledek je pro nás nepříznivý. Myslím si, že neodpovídá tomu průběhu. První poločas byl spíše taktický, žádné velké šance nebyly. Domácí neměli střelu na bránu, my nedokázali vyřešit dvě situace. Celý zápas jsme nebyli efektivní, ani brejkovou situaci 5 na 3 jsme nevyřešili dobře. Ve druhé půli jsme dopustili to, co jsme nechtěli. Aby šli domácí do rychlého přechodu po zisku míče. Udělali to dobře, Fila to krásně trefil. Pak přišla naše asi nejlepší část. Oživil to Višinský, hned první situace mohla skončit gólem, nakonec z toho bylo zranění Kulenoviće. Potom na něj byla jasná penalta, která ale bohužel nebyla písknuta. Bylo to stále 1:0, takový otevřený výsledek, ale ten druhý gól je nesmyslná chyba. Domácí měli asi 3 střely, z toho dvě gólové zpoza vápna, s tím nejde nic udělat. Z hlediska našeho výkonu byla největším problémem finální fáze, kdy jsme měli tři šance na vstřelení gólu, bohužel jsme nevyřešili nic. Prohráváme 2:0, ale rozhodně nic nebalíme, doma se budeme snažit do toho vlítnout, dát gól a ten zápas zdramatizovat, případně ho i otočit.

Po sezóně v Liberci končím. Respektuju, že se tak nové vedení rozhodlo. Týmu už jsem to oznámil. Vím to už nějakou dobu, ale dohodli jsme se s vedením, že to zveřejňovat nebudeme, proto jsem to zatím nepotvrdil. Samozřejmě se snažím dojet sezonu, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku.”


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Avled Profipoint
Mediální partneři
rtm plus Český rozhlas Liberec