FC Slovan Liberec | První přípravný duel v Turecku: bulharský PFK Černo More
Menu Další Zavřít Zavřít
23.01.2024

První přípravný duel v Turecku: bulharský PFK Černo More

Šimon Knopp
Liberec/Turecko - Fotbalisté Slovanu v neděli odcestovali na herní soustředění do Turecka, kde na ně čekají celkem tři přípravné duely. V tom prvním změří síly s týmem z PFK Černo More, který se nachází na první příčce nejvyšší bulharské soutěže. Hrát se bude ve středu od 13:00 (našeho času) v Side.

PFK Černo More

Klub Černo More sídlí ve třetím největším městě Bulharska, Varně, a jak již napovídá název, nachází se na východě země u Černého Moře. Historie fotbalového klubu je bohatá a je spjata i s Českem. Jedním ze zakládajících členů byl v roce 1913 pedagog Karel Škorpil, narozený ve Vysokém Mýtě, který tým pojmenoval Reka Tiča. Trvalo 46 let než si bulharský tým osvojil jméno Černo More a během této doby několikrát název změnil a sloučil se i s některými dalšími kluby.

Nejúspěšnější éru zažili bulharští fotbalisté právě v začátcích. V letech 1925, 1926, 1934 a 1937/38 se stali šampiony Bulharska. V novodobé historii se radovali z vítězství v bulharském poháru v sezoně 2014/15. V roce 2015 poté vyhráli i bulharský superpohár. Mezi legendy klubu patří Todor Marev (s 422 starty) a Stefan Bogomiliv (nejlepší střelec se 162 brankami ve 346 zápasech).

V aktuální sezoně si Černo More vede velmi dobře. Po dvaceti odehraných zápasech mu patří v tabulce první příčka před PFK Ludogorec Razgrad, ten má ztrátu tří bodů, ovšem zápas k dobru. Černo More v aktuálním ročníku našlo pouze jedenkrát přemožitele. Ve venkovním prostředí nestačilo na Levski a prohrálo 0:1. Během zimní přípravy nastoupil bulharský celek zatím ke dvěma duelům. Nejprve prohrál s rumunským Farul Constanta 0:2 a následně porazil bulharský Chernomorets 1919 2:0. Duel se Slovanem Liberec bude pro oba celky prvním v historii vzájemných střetnutí obou týmů.

FC Slovan Liberec

Svěřenci Luboše Kozla mají za sebou již dva úvodní duely zimní přípravy, které sehráli v Česku. Na úvod dokázali porazit polský MKS Miedź Legnica 3:0 (trefili se Kok, Letenay a Tupta). Následoval duel s Jihlavou, jenž nabídl fanouškům gólově bohatý první poločas a konečnou remízu 2:2 (za Liberec pálili Tupta a Penner).

Po přípravě v domácích podmínkách odletěla v neděli naše výprava do turecké Antalye. Nominace zahrnuje šestadvacet fotbalistů (23 hráčů a 3 brankáři), kompletní seznam hráčů a další podrobnosti naleznete v článku zde. Pro veškeré novinky ze soustředění v Turecku sledujte naše sociální sítě!

Duel proti mužstvu PFK Černo More odehraje náš tým ve středu od 15:00 tureckého času (13:00 našeho) a z utkání vám nabídneme aktualizovanou reportáž.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FCC Břízky - Euroseal
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Radio Blaník Liberec