FC Slovan Liberec | Slovan čeká další těžký souboj, v sobotu na západě Čech s plzeňskou Viktorií
Menu Další Zavřít Zavřít
10.12.2021

Slovan čeká další těžký souboj, v sobotu na západě Čech s plzeňskou Viktorií

Tomáš Honzejk
Liberec - Po venkovním utkání na Spartě je zde další tvrdý oříšek na půdě soupeře. Slovan změří síly s plzeňskou Viktorií, která se nachází na druhém místě ligové tabulky. Svěřence Luboše Kozla nečeká vůbec lehká práce, o to cennější by byl jakýkoliv bodový zisk. Utkání startuje v sobotu 11. 12. v 18:00, bohužel s omezenou kapacitou a bez přítomnosti našich fanoušků.

FC Viktoria Plzeň - druhá příčka a pronásledování vedoucí Slavie

Západočeši vyhráli poslední dvě ligová utkání, když nejprve doma rozstříleli pražské Bohemians 6:0, aby si následně připsali důležité a těsné vítězství 2:1 proti Slovácku. V Uherském Hradišti šli Viktoriáni do vedení už v první minutě, kdy se po rohovém kopu prosadil Milan Havel. Domácímu Slovácku pak VAR odvolal dvě branky. První pro hru rukou, druhou kvůli těsnému ofsajdu. Druhý zásah Plzně přidal zpoza vápna Jean-David Beauguel. Ondřej Šašinka už pouze korigoval výsledek v nastaveném čase.

Svěřenci kouče Michala Bílka se letos neprobojovali do žádné ze skupin evropských pohárů. Mohou se tak o to více koncentrovat na ligovou scénu, kde si nevedou vůbec špatně. Po 17 odehraných kolech se nacházejí na druhé pozici za mistrovskou Slavií, na kterou ztrácejí tři body. Ty ztratili ve vzájemném zápase pět kol zpět. Jinak si připsali 13 vítězství, dvě remízy a stejný počet porážek při vysoce kladném skóre 33:13. Momentálně tak mají na kontě 41 ligových bodů.

Nejlepším střelcem Západočechů je s deseti přesnými zásahy francouzský útočník Jean-David Beauguel. O polovinu méně branek zapsal libereckým fanouškům dobře známý Jhon Mosquera, který je druhý nejproduktivnější hráč Plzně. Tři přihrávky na gól má na svém kontě hned čtveřice hráčů, a to exliberecký Jan Sýkora, Radim Řezník, Pavel Bucha a útočník Tomáš Chorý. Mezi tři tyče se po zranění vrátil Jindřich Staněk. Sparťanský odchovanec vychytal v dresu Viktorie pět čistých kont v jedenácti zápasech. Zbylých šest utkání odchytal Aleš Hruška, z toho ve dvou případech udržel nulu.

FC Slovan Liberec - sbírání bodů po těsných vítězstvích a vzestup tabulkou

Pod novým trenérem Kozlem se hráčům Slovanu daří. Teď už lze říct, že nešlo pouze o prvotní impuls. Vždyť v jedenácti ligových utkáních, do kterých vedl Luboš Kozel své svěřence, získali 22 bodů z 33 možných a z ligového suterénu se vyšvihli do prostřední skupiny. Před tímto kolem navíc ztrácí už pouze jediný bod, aby uzavírali elitní skupinu na šestém místě.

V cestě za dalšími body do tabulky ale stojí silná Plzeň, se kterou má Slovan poměrně vyrovnanou bilanci. Když se podíváme na posledních šest vzájemných ligových utkání, zjistíme, že v sezoně 2019/2020 se Liberci proti Západočechům vůbec nedařilo. Ve druhém kole doma prohrál 1:2, v 16. v Plzni vysoko 4:1 a v posledním kole nadstavby, rovněž ve městě piva, dokonce 4:0. Naopak v minulé sezoně Slovan Viktorii překvapil vysokým domácím vítězstvím 4:1 ve druhém ligovém kole a v tom 18. dokonce vyloupil Doosan arénu, když vyhrál 2:0. Letos se náš klub utkal s Plzní v rámci 4. kola na domácí půdě a padl po gólu Řezníka 0:1.

Jak již bylo zmíněno výše, Slovan se momentálně nachází v prostřední skupině, konkrétně na osmém místě ligové tabulky se ziskem 23 bodů za sedm vítězství, dvě remízy a osm porážek při mírně negativním skóre 17:23. Na šestý Hradec Králové, který uzavírá elitní skupinu, ztrácí pouhý jeden bod. Pod naším mužstvem se pak nachází Olomouc a České Budějovice. Oba týmy ztrácejí na Liberec dva body. Jedenáctí Bohemians, kteří jsou prvním týmem poslední skupiny, se už dívají na Slovan s pětibodovým odstupem.

Na pozici nejlepšího klubového kanonýra letošní sezony se po minulém zápase osamostatnil Ľubomír Tupta. Ten si proti ´Votrokům´ připsal čtvrtý gól. O jednu branku zpět je bahrajnský útočník Júsuf Hilál. Také v našem mužstvu je hned čtveřice hráčů, která se dělí o post nejlepšího nahrávače. Dvě přesné přihrávky na gól prozatím zapsali Jan Mikula, Michal Faško, Christian Frýdek a Júsuf Hilál. V brance je pak neotřesitelnou jedničkou Milan Knobloch, který naskočil do všech 17 duelů, přičemž třikrát vychytal čisté konto. Naposledy v minulém kole proti Hradci.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Inago Ricoh
Mediální partneři
eFotbal Hattrick