FC Slovan Liberec | Statistiky: 91 pasů Plechatého i dobrý nástup nováčka
Menu Další Zavřít Zavřít
06.09.2022

Statistiky: 91 pasů Plechatého i dobrý nástup nováčka

Redakce
Liberec – Nepříznivý výsledek i přes dobrý herní obraz. Duel s Plzní ukázal, že kladná čísla ne vždycky zaručí bodový zisk. Slovan soupeře překonal ve většině ofenzivních metrik, s Viktorií ale prohrál 0:1. A to i přesto, že počet očekávaných branek měl mnohem větší.

Více střel i méně šancí, co boj s xG?

Začneme trochu netradičně. Na hřišti se během války plné emocí relativně často faulovalo, nedovolený zákrok našemu mužstvu odpískal hlavní sudí celkem jedenáctkrát, dvacetkrát se provinila proti pravidlům Plzeň. Na ofsajdy oba celky remizovaly 2:2, v rozích dominoval Slovan, a to v poměru 11:4.

Naše mužstvo zároveň častěji pálilo na bránu i mimo ní, domácí vyslali celkem 14 ran, z toho pět mezi tři tyče. Plzeň zaznamenala devět pokusů a jen jeden – ten gólový – letěl na branku Oliviera Vliegena. Parta Luboše Kozla zároveň častěji střílela z vápna (7 ku 3) a z větší blízkosti obecně (17,5 metru – 21,2 metru). Podle statistiky xG, tedy počtu očekávaných branek, měli modrobílí vyhrát v poměru 1,50 – 0,43.

Slovanu se ale jen těžce dostávalo přes obranný val soupeře, o čemž svědčí také statistika šancí. Naše mužstvo mělo jednu, Západočeši tři. V dalších parametrech už byla každopádně úspěšnost zpět na straně týmu okolo kapitána Thea Gebre Selassieho, které častěji vstupovalo na soupeřovu polovinu (73:47), do konečné třetiny hřiště (48:32) i do vápna (18:5).

V přihrávkách exceloval Plechatý, držení míče pro Slovan

Zajímavé je také rozložení útoků. Naše mužstvo je táhlo rovnoměrně devětadvacetkrát přes každé z křídel a dvacetkrát přes střed, Plzeň těžila primárně ze spolupráce na pravé straně, kde proběhlo 28 akcí. Držení míče vyznělo jasně pro Slovan 56 % ku 44 %, oba celky měly průměrně míč na kopačkách stejně dlouho – 15 vteřin. Na jednotlivé doteky s balonem Slovan vyhrál 112:93.

Těžko uvěřitelných 91 přihrávek rozdal za zápas Dominik Plechatý. Číslo převyšuje standardní počty pasů během ligových zápasů téměř dvojnásobně, a to i s přihlédnutím na exponovanou roli stopera. Plechatý navíc pokazil jen naprosté minimum předávek míčů, dosáhl na výbornou 96% úspěšnost. Jediný klíčový pas vymyslel během utkání Dominik Preisler, do boxu dostal šestkrát nabito Mick van Buren, který byl jednoznačně nejnebezpečnějším hráčem v ofenzivě (téměř 1 branka podle xG).

Ve velmi dobrém světle se ukázal nováček Matěj Valenta, jenž zaznamenal největší počet pokusů o napadání (6/3) a měl také nejvíce zachycení, a to 11. V driblicích vynikal Frýdek, tři ze čtyř dotáhl do úspěšného konce. V soubojích byl opět jistotou Plechatý (73% úspěšnost). Naše mužstvo ztratilo o něco méně míčů – 62 ku 67, zároveň jich ale během zápasu také méně vybojovalo – 39 ku 45.

Další podrobné statistiky naleznete v sekci Statistiky na webu.

Tipovací soutěž

Ve vloženém dvoukole si nejlépe vedl Lukáš Daneš, který celkem získal 43 bodů. Za ním se umístil na druhém místě Honza Stejskal s 38 body a na třetím místě skončil s 37 body Matyáš Bláha.

Na prvním místě se stále drží Dominik David s 91 body, ale pouhé 3 body za ním už je hned trojice tipérů Martin Bělohlávek, Jakub Cverčko a Jakub Blumtritt. A třetí nejvyšší počet má s 83 body Ondřej Bartůšek.

Fanouškovská tipovací soutěž pro sezonu 2022/2023 probíhá ve facebookové skupině Fanoušci FC Slovan Liberec. Pokud nevyužíváte Facebook, můžete se přihlásit na tomto mailu.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
CEWE Dům kultury
Mediální partneři
Liberecká drbna Beat radio